Dagens Samhälle

Kommuner skärper säkerheten

Dela

Två av tre kommuner har skärpt säkerheten kring sina politiker under de senaste två åren. Men många säkerhetsansvariga upplever att åtgärderna görs i konflikt med politiker som vill värna öppenheten. Det framgår av Dagens Samhälles enkät.

Andelen kommunhus som har någon form av spärr för inpassering har ökat kraftigt, visar undersökningen. Idag är det 84 procent som använder passerkort, tags eller registrering. För tio år sedan var mer än hälften av kommunhusen helt öppna.

Från var femte kommun rapporteras om en ökad hotbild mot politiker på senare tid. Minskning noteras i stort sett ingenstans (knappt 1 procent), trots de omfattande diskussioner om förebyggande åtgärder som drogs i gång efter en statlig utredning för tio år sedan.

– Vem vågar engagera sig politiskt när det blir så här? Det kommer att kännas allt svårare att ta tuffa beslut. Det handlar om påtagliga hot mot demokratin, säger Carin Berggren, kommunalråd (M) i Jönköping, som utsatts för en rad hot via mejl, sms och telefon.

Samtidigt ser mer än var femte säkerhetschef spänningar mellan behovet av säkerhetsåtgärder och politikernas önskemål om tillgänglighet.

– Vi har velat ha ännu hårdare restriktioner, och fått kompromissa lite, säger säkerhetssamordnaren i Örebro, David Sundberg, till Dagens Samhälle.

Dagens Samhälle har ställt frågor om läget till säkerhetscheferna, och fått svar från 223 kommuner (77 procent). Hela artikeln bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum