Dagens Samhälle

Kommuner växer på kredit

Dela

Kommunsektorns låneskuld rekordväxte förra året med 10 procent till 550 miljarder kronor. Kommuner och landsting bygger ut på högvarv och överskotten täcker inte investeringarna.


Nya bostäder, skolor, sjukhus och vägar. Den offentliga sektorn investerar på högvarv och det räcker inte med eget överskott och försäljningar. Istället ökar kommuner och landsting sin lånebörda i rekordtakt.

Förra året växte den med 48 miljarder kronor, visar en färsk rapport från kreditmarknadsbolaget Kommuninvest som Dagens Samhälle tagit del av.

– Många kommuner har en hög målsättning att egenfinansiera alla investeringar. Nu är behoven så stora att vi ser att kommuner frångår det en period, säger Mattias Bokenblom, forskningsansvarig på Kommuninvest.

Det syns heller ingen avmattning framöver när det gäller investeringsbehoven, och kostnadstrycket i alla verksamheter är högt. Det har fått Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, att varna för lättvindigt lånande.

– Man måste diskutera mycket kring god ekonomisk hushållning, och sätta in räntekostnader och ränteförändringar i perspektiv mot andra verksamhetskostnader. Jag funderar på om man är tillräckligt noggrann nu när det är så billigt att låna, säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog. 

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum