Dagens Samhälle

Kommunerna gör rekordvinst – igen

Dela

De kommunala bolagen bidrar med 18 miljarder kronor och skickar upp den samlade vinsten i kommunkoncernerna till rekordstora 40 miljarder kronor 2016. Det visar Dagens Samhälles genomgång av de kommunala boksluten.

De kommunala bolagen bidrar normalt till kommunernas överskott med cirka 10 miljarder per år. 2016 blev det nästan dubbelt så mycket, 18 miljarder före skatt. Det ger ett totalt resultat i kommunkoncernerna på 40 miljarder kronor.

De största vinstkällorna är reavinster på försäljningar av mark, fastigheter och bostäder, samt stora intäkter från kommunal exploteringsverksamhet.

Och de stora överskotten är ingen slump, menar Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

– Kommuner och bolag behöver få fram likvidet för att finansiera alla stora investeringar som ligger framför dem: nya bostäder, VA-infrastruktur, skolor och förskolor, säger hon till Dagens Samhälle.

Försäljningarna banar väg för en långsiktig kommunal byggboom. Konjunkturinstitutets senaste rapport visar hur byggindustrin redan nu stormar fram i täten av högkonjunkturen.

Stockholms resultat på 6 miljarder kronor är klart störst i landet i rena krontal.. Det största överskottet per invånare hittas däremot i Landskrona.

Hela listan: Se resultatet för alla kommuner på Dagens Samhälles webb

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum