Dagens Samhälle

Kommunerna rekordinvesterar

Dela

Det byggs som aldrig förr i kommunsektorn. I fjol ökade investeringsvolymen med 14 procent till drygt 165 miljarder kronor – den största ökningen under ett enskilt år sedan 2007. Parallellt har låneskulden passerat 600-miljardersvallen, men ökningstakten hålls nere av den goda konjunkturen.


Siffrorna presenteras i rapporten ”Den kommunala låneskulden 2018” från Kommuninvest.

Bakom byggboomen ligger en kraftig befolkningstillväxt som kräver fler bostäder, skolor, förskolor, äldreboenden och ny infrastruktur, i kombination med ett stort renoveringsbehov av byggnader från 1960- och 1970-talen. 

– Kommunerna bygger mer. Men i högkonjunktur, när det blir huggsexa om byggkapaciteten, blir det också dyrare att bygga. Båda sakerna ligger bakom den höga ökningstakten, säger Mattias Bokenblom, forskningsansvarig på Kommuninvest.

Största delen av de kommunala investeringarna, ungefär en tredjedel, går till fastigheter. Därefter kommer bostäder (23 procent) och infrastruktur (21 procent).

I landstingen går ungefär hälften av investeringarna till fastigheter, en fjärdedel till infrastruktur och 16 procent till vårdutrustning.

När det gäller skuldutvecklingen, så drivs den framför allt av storstäder och universitets- och högskoleorter. Största låneskulderna har Göteborg, Stockholm, Linköping och Uppsala.

Hela artikeln bifogas.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum