Dagens Samhälle

Kommunernas hyrnota ökar snabbt

Dela

Kommunernas kostnader för personal som hyrs in från bemanningsföretag har ökat rejält. På ett år har totalsumman stigit med 40 procent och i var fjärde kommun har kostnaderna mer än fördubblats. Det visar en kartläggning som Dagens Samhälle gjort.


År 2015 köpte kommunerna tjänster från bemanningsföretag för 1,2 miljarder kronor, visar Statistiska  centralbyråns statistik. Det är 40 procent mer än året innan och 65 procent mer än för tre år sedan. Då låg kommunernas sammanlagda kostnader på 758 miljoner kronor. 

I en enkät som Dagens Samhälle skickat till de kommuner som har högst kostnader för inhyrning av personal svarar många personalchefer att kommunerna jobbar hårt för att lyckas anställa och behålla den personal de behöver.

Enkäten visar att det främst är utbildad personal som socialsekreterare, lärare, förskollärare och sjuksköterskor som saknas.

Att personalcheferna föredrar anställd personal framför inhyrd motiveras bland annat med att ”inhyrd personal är vansinnigt dyr just nu”, ”svårigheter att upprätthålla kontinuitet” och att det ger ”ökade kostnader och instabil  personalgrupp”.

– Det är inte ett effektivt utnyttjande av skattemedel. Anställd personal är dessutom mer förankrad i verksamheten,säger Eva Palmheden Kalms, biträdande chef för personalstrategiska avdelningen i Stockholm.

Stockholm är den kommun som betalade mest till bemanningsföretag förra året, medan Arjeplog spenderade mest i relation till antalet invånare. 22 kommuner, däribland Kungälv, Falköping och Luleå, hade inga kostnader alls för inhyrd personal under 2015.

Hela listan med alla kommuner bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum