Linköpings kommun

Kommunfullmäktige går upp till full styrka igen

Dela

På kommunfullmäktiges sammanträde den 25 augusti samlas samtliga 79 ledamöter igen. Dock med coronaanpassning i annan lokal.

Sedan den 24 mars har Linköpings kommunfullmäktige kört med reducerad bemanning under sammanträdena för att minska risken för smittspridning av covid-19. Istället för det ordinarie antalet 79 ledamöter samlades endast 41 ledamöter i kommunfullmäktigesalen i stadshuset. På så sätt kunde ledamöterna sprida ut sig bättre i salen och de ledamöter som är i riskgrupp eller lever med någon i riskgrupp kunde avstå.

Förändringen var ett gemensamt beslut mellan gruppledarna för de olika partierna.

Genom att vara 41 ledamöter på plats under sammanträdena under våren, således mer än hälften, kunde fullmäktige fortsatt vara beslutsför. Men gruppledarna beslutade att skjuta på en del ärenden, såsom motioner och interpellationer, eftersom inte alla ledamöter var på plats. Dessutom ställdes sammanträdet i maj in, då budgeten skulle avhandlas. Det kommer istället att genomföras den 29 september.

Men för att kunna avhandla fler ärenden och det som har fått vänta tog partiernas gruppledare och kommunfullmäktiges presidium den 10 augusti beslut om att åter gå upp till full styrka redan till sammanträdet den 25 augusti.

– Det handlar i grund och botten om en växande insikt om att kampen mot coronasmittan kommer att pågå under lång tid, och att vi måste hitta nya sätt att hantera detta och samtidigt hedra demokratiska grundprinciper, säger Lars Vikinge (C), borgmästare och kommunfullmäktiges ordförande.

För att kunna göra det på ett säkert sätt flyttas sammanträdena under hela hösten från stadshuset till en rymlig lokal på Konsert och kongress.

– Bedömningen som gjordes var också att flytten av kommunfullmäktiges sammanträden från stadshusets fullmäktigesal till Konsert och kongress innebär större möjligheter att smittskyddssäkra sammanträdena trots att vi går upp till fulltalig styrka, säger Lars Vikinge (C).

Men alla partier var inte överens i frågan. Vissa partier har varit skeptiska till att gå upp till full bemanning redan nu och Socialdemokraterna har framfört kritik mot beslutet.

– Jag tycker att frågan är svår och jag har respekt för olika synsätt på den. Det är viktigt att understryka att jag uppfattar att samtliga gruppledare inte bara fullt ut respekterar, utan också fullt ut stödjer Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer respektive förordningar, säger Lars Vikinge (C).

Formellt sett omfattas inte kommunfullmäktiges sammanträden av 50-personersregeln, eftersom den gäller allmänna sammankomster medan kommunfullmäktige är en så kallad enskild sammankomst.

Allmänheten är som vanligt välkommen att närvara vid kommunfullmäktiges sammanträden, även om det kan vara värt att överväga det en extra gång i dessa coronatider. Instruktioner om var man kan sitta som åskådare finns på plats.

Höstens sammanträden:
25 augusti kl. 09:00
29 september kl. 09:00
3 november kl. 14:00
24 november kl. 14:00
8 december kl. 09:00

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum