Kompetenslyftet med landets främsta experter på att driva en säker fordonsverkstad
Ingen ska behöva skadas eller omkomma på sin arbetsplats i onödan, därför startar Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) kompetenslyftet en informationsresa avseende metan, vätgas, elfordon risker och standard, risk för rån och juridiskt ansvar. Risker med fordonsbränslen innebär någon form av brand- eller explosionsrisk och nu kommer nya typer av fordon på bred front som kräver ny kunskap, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

- Här behövs särskilda försiktighetsåtgärder vidtas under transport till en verkstad/fordonsdemontering. Under arbete på verkstad eller demontering och förvaring av tankar och batterier krävs nya kunskaper och särskilda försiktighetsåtgärder. För få människor har kunskapen att göra riskbedömningar för att handha dessa fordon i händelse av brand vid laddning, på parkeringen eller om det börjar brinna i verkstan, säger Bo Ericsson.
Tommy Carnebo är en av landets främsta experter på bland annat fordonsbränder. Så här säger han om vikten av att verkstäderna tar tag i och sätter sig in i de här frågorna:
- För att kunna göra en riskanalys av sin verksamhet måste man förstå vilka risker som finns och hur de skiljer sig från fordonstyp till fordonstyp. Hur många känner till att både el och gasfordon måste stå i karantän innan reparationsarbete påbörjas? Hur ska en verkstad kunna ta ansvar för ett krockat/brunnet fordon som levereras av bärgare mitt i natten?
- Jag som brandman jobbar med alla verksamheter som kan komma i kontakt med dessa fordon och jag ska göra allt för att ni ska få en tydlig bild över de utmaningar som finns med fordon med alternativa drivmedel, och hur ni ska kunna anpassa er verksamhet till detta, säger Tommy Carnebo.
Bo Ericsson tar också upp riskavstånd när det gäller tankar på gasfordon vid en brand och om de ska kylas eller ej. Vid eventuella jetflammor är rekommendationerna att de inte ska släckas, utan tillåtas brinna ut av sig själva tills tanken är tom. Hur ska vi handha det på en verkstad? Av självbevarelsedrift kanske verkstan försöker släcka branden, då är det risk för att en tryckkärlsexplosion uppstår. Hur bra är detta inne på en verkstad som kanske också ligger under jord? Hur ska vi agera då? Vätgasen är också på gång som drivmedel, den brinner med en mycket varm och nästan osynlig låga som inte sotar något. Lågans temperatur ligger på cirka 2 000 ºC. Vid tester uppkom ett brinnande vätgasmoln på mellan 7 och 24 m i diameter så fort tankarna gick sönder, hur många känner till detta?
En brand i ett batteri till ett elfordon är mycket svårsläckt, det krävs väldigt mycket kylning för att stoppa en termisk rusning. Därför bör man fokusera på att släcka branden runt om batteriet och därmed förhindra brandspridning. Litium jon-batterierna medför också ett problem med att om de skadats så kan de mer än ett dygn efter skadan starta eller återuppta en termisk rusning. Det finns fall där en bil börjat brinna först efter tre veckor efter krocken.
- Alla farliga gaser som uppstår vid en brand, hur många känner till dessa och hur vi ska agera om det börjar brinna? Det är för få som beaktar detta när de går skyddsrond på ett företag. Hur ska vi förvara skadade fordon inne och ute? Hur ska vi kunna arbeta med ett elfordon och förvara det på en lyft inne på verkstan över natten om det är skadat? Om det börjar brinna, har vi genomfört utrymningsövningar?
- Det uppstår en stor mängd obesvarade frågor och dessa kommer vi ta upp på kompetenslyftet, säger Bo Ericsson.
Kompetenslyftet - var och när:
- Jönköping den 7 oktober
- Malmö den 8 oktober
- Göteborg den 9 oktober
- Stockholm den 11 november
- Stockholm den 2 december
- Umeå den 14 december
Tid alla dagar:
Kl 10:00 - 14:00
Pris 1 495 kr exklusive moms/deltagare. Lunch, kaffe, te och kaffebröd ingår.
Max 30 sittande personer (självklart tar vi hänsyn till FHM:s rekommendationer), först till kvarn gäller.
Agenda
Kl 10:00 |
Välkommen, inledning, presentation av deltagare. |
Bo Ericsson vd SFVF |
Kl 10:10 |
Beskrivning av SFVF:s arbete med RISE (risker med litium jon-batterier), vägledning med MSB för metan och vätgasfordon, vägledning med Transportstyrelsen för gasfordon och standard för elfordon. |
Bo Ericsson vd SFVF |
Kl 10:45 |
Riskbedömning ute/inne och allmänt vad som sker vid en fordonsbrand. |
Tommy Carnebo Brandman |
Kl 11:30 |
Lunch |
|
Kl 12:20 |
Hur ska vi aktivt skydda oss och våra kunders egendom? Goda råd för eget skydd. Arbetsmiljöansvar 3 kap, 3 och 4 §§, ekobrott samt anställning av migranter. |
Crister Åström f d kriminalkommissarie |
Kl 13:10 |
Vilket juridiskt ansvar ligger på verkstaden och handlaren? Bilverkstadens/bilhandlarens juridiska ansvar för kundens fordon vid verkstadsbesök och förmedling. |
Ulf Stefansson jurist SFVF |
Kl 13:40 |
Frågestund |
Alla |
Kl 14:00 |
Avslutning |
Bo Ericsson vd SFVF |
Mer information finner du här: https://www.fordonsverkstader.se/utbildning/
Nyckelord
Kontakter
Bo EricssonVD SFVF
Tel:+46 (0)8 519 475 11bo.ericsson@sfvf.euBilder

Länkar
Om

Alströmergatan 18
112 47 Stockholm
08-519 475 10https://www.sfvf.eu
Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) – en branschförening där verkstädernas frågor står i centrum – och inget annat!
SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, är Nordens största verkstadsförening inom fordonsbranschen och representerar över 2 200 seriösa medlemsföretag.
Våra medlemmar består av professionella service-, däck-, glas- och skadeverkstäder, bil-, husbil- och husvagnhandlare samt rekonditioneringsföretag för personbilar och lastbilar.
SFVF samverkar med myndigheter, departement och organisationer på den svenska fordonseftermarknaden.
Vi bevakar, informerar, är med och påverkar regler, lagar och övergripande beslut i branschen för att förbättra villkoren både för bilägare och våra medlemsföretag.
Sveriges Fordonsverkstäders Förening är medlem i den europeiska samarbetsorganisationen för bilhandel och bilverkstäder, CECRA, och är medlem i det internationella skadenätverket AIRC,
samt driver genom samarbetet AFCAR kampanjen för bilägarnas och verkstädernas rättigheter, Rigth-to-Repair Campaign, förkortat R2RC.
Följ Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Glesbygden är förlorare när det gäller besiktning22.1.2021 07:30:00 CET | Nyheter
Transportstyrelsen har på regeringens uppdrag kartlagt närheten till besiktningsstationer. Generellt sett har det blivit bättre men undantaget är som vanligt glesbygden. Återigen kan vi konstatera att alla pratar om att glesbygden ska prioriteras men förutsättningarna försämras ständigt för att människor ska kunna bo kvar, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).
SFVF leder i samverkan med Bileko Tires den nya däckskolan18.1.2021 07:30:00 CET | Nyheter
Med start 2021 kommer Bileko Tires (Mekonomen Group) och Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) att gemensamt utbilda Mekonomen Groups konceptverkstäder. Utbildningssatsningen kommer leda fram till Certifierad Däcktekniker för drygt 1 000 verkstäder inom Mekonomen Group.
SFVF och Verkstadsföretagarna rustar inför framtiden tillsammans med CvZ Juridik14.1.2021 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu växlar vi upp vår juridiska hjälp för våra medlemmar, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) och ordförande i Verkstadsföretagarna. Vår bransch utvecklas i snabb takt och behovet av juridisk hjälp hos verkstäder och våra fordonshandlare ökar i och med förändrad lagstiftning och förändrade krav på branschen.
Intygsförfarande när kommuner upphandlar verkstadstjänster11.1.2021 07:30:00 CET | Nyheter
Nu sker det som Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) har ”flaggat för”; kommun efter kommun kräver intyg på att verkstaden är en Godkänd Bilverkstad och är medlem i en branschförening, för att kunna vara aktuell vid upphandling av verkstadstjänster.
Digitaliseringens tidevarv styr utvecklingen i fordonsbranschen10.1.2021 07:30:00 CET | Nyheter
- Fordonsbranschen är mitt uppe i en enorm omstrukturering som kommer att fortsätta under de kommande 5-10 åren, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Förutom digitaliseringen sker en teknikförändring och vi kommer få se nya affärsmodeller, därför måste nya digitala lösningar utvecklas och arbetsprocesserna ändras.
Framtiden närmar sig - därför ökar SFVF lobbingarbetet i Bryssel7.1.2021 07:30:00 CET | Nyheter
Idag pågår ett hårt och kostsamt arbete, som sträcker sig fram till 2023, för konkurrens på lika villkor, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förning (SFVF). Rättigheten till information, bildelar och möjligheten att kommunicera med bilen är en grundförutsättning. Likaledes är det en grundförutsättning att en verkstad kan koppla upp sig med bilen.
Europeiska socialfonden stöder projektet Framtidens Fordonsverkstad22.12.2020 07:25:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) och Framtidens Fordonsverkstad 2.0 är nu på väg mot nya mål. Nyligen fick SFVF klartecken från Europeiska Socialfonden för kompetensutvecklings-projektet Framtidens Fordonsverkstad 2.0 med en total omsättning på drygt 15 miljoner kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum