Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

KONE och Parasport Sverige utlyser för fjärde året i rad ett tillgänglighetsstipendium

Dela

Att inte möjliggöra fysisk aktivitet för personer med funktionsnedsättning bidrar till en ökad hälsoklyfta. En konsekvens KONE och Parasport Sverige vill motverka. Därför utlyser KONE och Parasport Sveriges för fjärde året i rad ett tillgänglighetsstipendium i syfte att uppmuntra och öka uppmärksamheten kring tillgänglighetsanpassningar.

Det årliga tillgänglighetsstipendiet på 50 000 kronor är nu öppet för idrottsföreningar att ansöka om. Stipendiet ska gå till konkreta tillgänglighetsanpassningar som ger fler möjlighet till fysisk aktivitet. Det går till den förening som tydligast visar hur de skulle kunna öka möjligheten för fler att utöva idrott.

– Många idrottsanläggningar i Sverige har allvarliga brister när det gäller tillgänglighet. Det gör att inte alla medborgare erbjuds samma möjlighet till ett aktivt liv. Som tur är finns det flera bra lösningar – exempelvis automatiska dörröppnare, plattformshiss, ramper vid ingång eller modernisering av en befintlig hiss, säger Jaakko Kaivonen, vd KONE Sverige.

Närmare 60 procent av idrottsföreningar saknar en tillgänglighetsplan eller tillgänglighetspolicy. Det visar en undersökning från 2018 bland 2 000 svenska idrottsföreningar, som gjordes av KONE tillsammans med Parasport Sverige. Undersökningen visar även att 67 procent av respondenterna saknar en automatisk dörröppnare, en lösning som varken är kostsam eller besvärlig men kan vara helt avgörande för om en person ska kunna idrotta eller inte.

– För oss är tillgänglighet en hjärtefråga. Därför är Parasport Sverige, som vi nu samarbetat med i flera år, en självklar partner för oss. Tillsammans vill vi inte bara synliggöra problemet utan också̊ bidra till en samhällsförändring och konkreta förbättringsinsatser. Vårt mål är att fler människor ska kunna leva ett mer fysiskt aktivt liv, säger Jaakko Kaivonen.

KONE har under lång tid arbetat med tillgänglighetsfrågor med fokus på innovativa lösningar som gör att människor kan förflytta sig på ett smidigt, säkert och bekvämt sätt. Det KONE kallar för People Flow. I detta ingår att uppmuntra till och öka uppmärksamheten kring tillgänglighetsanpassningar som kan göras i eller utanför idrottsanläggningar. Detta är också en ambition som går hand i hand med Parasport Sveriges målsättning.

– Tillgänglighetsfrågan inom svensk idrott drivs framåt av parasporten tillsammans med KONE och insatserna gör skillnad. Det märks av att intresset för stipendiet har ökat varje. Så i år hoppas vi givetvis få ansökningar från ännu fler föreningar så att vi kan bidra till att göra idrotten tillgänglig för fler, säger Johan Strid, generalsekreterare Parasport Sverige.

Sista ansökningsdagen är 31 maj 2019 och vinnarna utses i juni 2019 av en jury bestående av representanter från KONE och Parasport Sverige.


För mer information, kontakta:
Hanne Luukkonen Konradsson, marknads- och kommunikationschef KONE, hanne.konradsson@kone.com, +46 8 752 35 48.

Johan Strid, generalsekreterare Parasport Sverige, johan.strid@parasport.se, 0708-853646

Bilder

Länkar

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté är ett av 71 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsehinder, synskador och utvecklingsstörning inom 15 idrotter.

Vi har ca 37 000 medlemmar organiserade i ca 500 föreningar.

Parasportförbundet innehar även rollen som Sveriges Paralympiska Kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten, som även inkluderar idrott organiserad inom ett antal andra SF.

Vi leder också arbetet med Special Olympics Sweden, som är bredd- och motionsidrott för personer med utvecklingsstörning.

Notering: Paralympics är Parasportens motsvarighet till de Olympiska Spelen.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Tillgänglighetsstipendium gör att fler kan påverka och delta i idrotten i Uppsala5.7.2019 11:00:00 CESTPressmeddelande

För fjärde året i rad delar Parasport Sverige tillsammans med KONE ut sitt Tillgänglighetsstipendium om 50 000 SEK. I år tilldelas stipendiet föreningen Upsala Studenters IF för ambitionen att ge alla medlemmar förutsättningar att påverka och delta i verksamheten, vilket innebär högt ställda mål för att föreningen ska vara tillgänglig från idrottsyta till styrelserum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum