Umeå kommun

Konferens med fokus på klimatsmarta livsstilar

Dela
Den 9 och 10 maj går konferensen Den koldioxidsnåla platsen av stapeln i Umeå. Konferensen kommer att kretsa kring två teman: hållbar livsstil som norm och klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling.

Konferensen summerar projektet Den koldioxidsnåla platsen som har pågått sedan 2016 och avslutas i september 2019. En kavalkad av erfarenheter från projektets aktiviteter presenteras.

Klimatsmart resande, boende och inköp

Klimatprojektet har arbetat med att göra det enklare för Umeås invånare att minska sin klimatpåverkan från resor, boende och inköp. Till konferensen kommer fyra talare som ger utblickar och framtidsspaningar på just dessa områden.

  • Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen: Så kan bostadsföretagen driva omställningen till ett mer hållbart samhälle
  • Markus Robèrt, Docent vid KTH: Formulera mål för resor som gör skillnad både för klimatet och ekonomin
  • Johanna Nilsson, opinionsbildare, bloggare, designer: Slow business – så tjänar du pengar på hållbarhet

Framtidsspaning

Inledningstalare är Fredrik Tornberger från Kairos Future som kommer att ge oss en framtidsspaning till hur det fossilfria samhället kommer att se ut.

Konferensens två huvudteman är också rubriker för två talkshows där personer som på varit delaktiga eller ansvariga för olika delprojekt möter inspiratörer och forskare för att samtala om klimatdriven affärs- och organisationsutveckling och hållbara livsstilar som norm.

Konferensen samlar kommuner, företag, myndigheter och ideella organisationer från hela norra Sverige. Då intresset från andra delar av landet är stort kommer konferensen även att sändas på webben.

Umeå visar framfötterna

Klimatprojektet Den koldioxidsnåla platsen utvecklar och testar nya arbetssätt för hållbar konsumtion. Det är ett samarbete mellan Umeå kommun och Umeå universitet och finansieras av bland annat Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Projektet har genomfört en rad aktiviteter och några av dem har rönt särskilt stort intresse hos andra kommuner och myndigheter, till exempel:

  • En unik beräkning av Umeås klimatavtryck baserat på vad Umeåborna konsumerar
  • Nytänkande sätt att hjälpa familjer att ställa om till liv utan egen bil
  • Nätverk som inspirerar restauranger till mer hållbarhet.

I samband med konferensens middag tar projektet även tillfället i akt att visa upp ellådcykelpoolen U-bike och mötesplatsen Cykelstället, som båda har fått nationell uppmärksamhet, bland annat som finalist i tidningen Dagens samhälles utmärkelse Årets Samhällsbyggare.

Från inspiration till handlingskraft

På fredagen tar konferensens deltagare med intrycken från torsdagen och under kreativa former undersöker de  hur organisationerna tillsammans kan underlätta för framtidens klimatsmarta livsstilar och skapa samarbeten som utvecklar den koldioxidsnåla och klimatneutrala platsen.

Konferensens program och webbsändning:
www.umea.se/co2platsen2019 

Mer information:

Anna Gemzell, projektledare, Umeå kommun
070-381 80 41, 090-16 96 96, anna.gemzell@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye