Europaparlamentet

Konferensen om Europas framtid: avslutande evenemang i Strasbourg

Dela

Den nionde maj kommer en rapport om konferensens slutresultat att presenteras för ordförandena för EU:s institutioner under ett avslutande evenemang i Strasbourg.

På Europadagen den nionde maj kommer medordförandena för konferensen om Europas framtids styrelse att lägga fram sin slutrapport för EU-institutionernas ordförande. Under evenemanget i Strasbourg väntas Europaparlamentets talman Roberta Metsola, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Frankrikes president Emmanuel Macron att hålla tal, följt av anföranden av medborgare som deltagit i de nationella och europeiska medborgarpanelerna samt konferensens medordförande. Framträdanden av Danse l'Europe och ungdomsorkestern DEMOS är också planerade.

Förutom 449 ledamöter av konferensens plenarförsamling, varav 108 medborgare, kommer 120 deltagare i de europeiska medborgarpanelerna samt 200 medborgare från lokala skolor och Erasmusstudenter att bjudas in till evenemanget.

Medlemsländernas EU-ministrar och andra VIP-gäster kommer också att delta i ceremonin.

När: Måndagen den nionde maj, klockan 12.00 - 14.00.

Var: Europaparlamentet i Strasbourg.

På fredagen den sjätte maj klockan 10.00 anordnar företrädare för konferensens gemensamma sekretariat en teknisk genomgång av konferensen i EU-kommissionens lokaler. Briefingen kommer att hållas informell och endast på engelska och franska. För mer information och en länk för att delta på distans, skicka ett e-postmeddelande till Celia.DEJOND@ec.europa.eu.

Bakgrund

Under ett avslutande plenarsammanträde den 29-30 april i Europaparlamentet i Strasbourg nådde konferensens plenarförsamling en gemensam överenskommelse om sina slutliga utkast till förslag. De omfattar fler än 300 föreslagna åtgärder för att förverkliga 49 förslag inom nio teman. Förslagen bygger på rekommendationer från de europeiska medborgarpanelernade nationella medborgarpanelerna och evenemang, idéer som registrerats på den flerspråkiga digitala plattformen samt diskussioner som förts under konferensens plenarsammanträden och arbetsgruppernas möten.

Nästa steg

De tre EU-institutionerna kommer skyndsamt att undersöka hur de kan följa upp slutrapporten på ett effektivt sätt, var och en inom sitt respektive behörighetsområde.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum