Konflikter i klassrummen!
Religion har blivit ett alltmer laddat ämne i samhällsdebatten och i skolan. I de mångkulturella klassrummen kan det bli ordentliga konflikter. För en del elever känns det ovant att betrakta sin religion med distans som man gör i religionsundervisningen.

Att balansera mellan öppenhet och gränsdragning är inte helt enkelt i ett mångkulturellt klassrum.
”Det har varit en känslig fråga som det är dags att ta itu med på allvar” säger Peder Thalén professor i religionsvetenskap till Lärarnas tidning. Han menar att styrdokumenten och lärarutbildningen inte riktigt hängt med i det mångkulturella samhället.
Tillsammans med Olof Franck, docent i religionsfilosofi, står de bakom den nyutgivna boken Interkulturell religionsdidaktik som är den första i sitt slag i Sverige. Boken närmar sig ämnet ur en mängd synvinklar. Livfulla skildringar från mångkulturella klassrum ur verkligheten varvas med mer teoretiskt resonerande kapitel. I boken ges råd och strategier som visar vägar framåt.
Nyckelord
Kontakter
Lisbeth LinderFörlagskoordinator Skola och lärarutbildning
För recensionsex kontakta mig
046-31 22 57lisbeth.linder@studentlitteratur.seVeselinka MöllerströmFörläggare Lärarutbildning
046-31 22 66veselinka.mollerstrom@studentlitteratur.seBilder
Länkar
Om
Studentlitteratur AB är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 359 miljoner kronor och har 136 anställda.
Följ Studentlitteratur AB
Abonnera på våra pressmeddelanden.
Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB
Ett nytt perspektiv på läraryrket som profession14.2.2019 08:47:12 | Nyheter
De senaste åren har debatten om förstelärarreformen och avprofessionaliseringen av läraryrket varit livlig och känslorna har många gånger varit starka, något som kan stå i vägen för en mer objektiv diskussion kring arbetsinnehållet och vad införandet av förstelärarna egentligen kan tillföra skolan. Det menar Johan Alvehus, lektor vid Institutionen för Service Management och tjänstevetenskap, Lunds Universitet.
Nytt bidrag till lärarutbildningen: Ljungblad skildrar relationen mellan lärare och elev5.2.2019 13:28:50 | Nyheter
Läraryrkets relationella dimensioner är något som hittills haft en undanskymd roll inom lärarutbildningen. Ändå är välfungerande lärare–elevrelationer en grundläggande del av en lyckad undervisning. Ann-Louise Ljungblad, lektor vid Göteborgs universitet, säger själv att hon länge missade något mycket viktigt.
Barnens rätt börjar i förskolan24.1.2019 08:00:00 | Nyheter
Barnets rättigheter rör hela barnets liv, från rätten att leka, vila och utvecklas till rätten till delaktighet och inflytande samt att skyddas från övergrepp och diskriminering. När barnkonventionen nu har beslutats bli svensk lag aktualiseras detta. Med lekfullhet och konkreta exempel vill Fanny Davidsson sätta barnens rättigheter i fokus på Sveriges förskolor.
Digitala verktyg för en jämställd skola23.1.2019 08:55:31 | Pressmeddelande
Den ena är expert på digitala verktyg i skolan, den andra på behoven hos elever med NPF-diagnoser, och när Patricia Diaz och Joanna Lundin träffades fanns många gemensamma nämnare. Tillsammans brinner de två för att sprida budskapet om hur skolan kan ta digitaliseringen till nästa nivå och skapa en lärmiljö som passar alla elever – oavsett förutsättningar.
Ny bok förklarar processorientering för alla22.1.2019 10:00:00 | Pressmeddelande
Även om långt ifrån alla driver verksamhetsutveckling så berör det alla som arbetar inom verksamheten. Därför behövs den helt nya boken ”Våga vinn – processorientering för alla”, av Anders Ljungberg och Everth Larsson.
Nu börjar tävlingen om Kurslitteraturpriset 201917.1.2019 10:00:00 | Pressmeddelande
Kurslitteraturpriset är Sveriges finaste utmärkelse till författare av ny Kurslitteratur. Priset är instiftat av Studentlitteratur och syftar till att visa på kurslitteraturens betydelse för den högre utbildningen i Sverige. Priset är också ett sätt att uppmärksamma och belöna författarnas värdefulla arbete.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum