Konkurrensverket

Konkurrensverket stämmer Arla Foods för otillåtet samarbete

Dela

Arla Foods har gjort sig skyldig till otillåtet samarbete genom att utbyta strategisk information med en konkurrent inför en mejeriupphandling. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att företaget ska betala strax över en miljon kronor i konkurrensskadeavgift.

Under 2016 annonserade Norrtälje kommun, tillsammans med ett flertal andra kommuner och kommunala bolag, en samordnad ramavtalsupphandling av mejerivaror. De båda företagen Arla Foods AB och Centrala Partihallen AB lämnade konkurrerande anbud i upphandlingen.

I samband med upphandlingen hade företagen kontakt med varandra och utbytte information, bland annat om prissättningen på de produkter som de avsåg att offerera. Företagen har därmed samarbetat på ett otillåtet sätt, enligt Konkurrensverket.

– Otillåtna samarbeten där anbudsgivare utväxlar strategisk information är en allvarlig överträdelse av konkurrensreglerna. Det sätter konkurrensen ur spel och riskerar att i slutänden leda till högre priser för konsumenterna, säger Konkurrensverkets generaldirektör, Rikard Jermsten.

Konkurrensverket har nu lämnat in en stämningsansökan mot Arla Foods AB till Patent- och marknadsdomstolen och yrkar på att företaget ska betala 1 130 000 kronor i konkurrensskadeavgift. Den begärda avgiften har reducerats eftersom företaget har samarbetat med Konkurrensverket under utredningen.

Centrala Partihallen AB försattes i konkurs i januari 2019 och Konkurrensverket har beslutat att inte väcka talan mot bolaget.

För ytterligare information, kontakta:

Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 076-542 15 92, marie.stromberglindvall@kkv.se
Sara Rastner, processråd, 08-700 15 66, sara.rastner@kkv.se
Nathalie Nord Karlsson, sakkunnig, 08-700 15 26, nathalie.nordkarlsson@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Svensk Mäklarstatistik ska fortsätta leverera data om bostadsmarknaden1.7.2021 17:19:07 CEST | Pressmeddelande

Konkurrensverket ålägger tillfälligt Svensk Mäklarstatistik att fortsätta leverera data om bostadsaffärer i Sverige till företaget Valueguard Index Sweden, inklusive rätten för företaget att publicera egen statistik baserad på dessa data. Beslutet gäller fram till dess att Konkurrensverket har avgjort om Svensk Mäklarstatistiks leveransvägran är ett brott mot konkurrenslagen, eller fattat annat beslut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum