Trafikverket

Konst integreras i Västlänken

Dela

Den 21 mars startar den första deltävlingen om att få möjlighet att konstnärligt gestalta Västlänkens nya tågstationer; Göteborgs Centralstation, Korsvägen och Hagastation. Men även miljön kring tågspåren i Olskroken ingår. Fram till 27 april kan konstnärer anmäla intresse för tävlingen där Centralstationen och Olskroken är det första steget.

Arbetet med att bygga stationerna påbörjas 2018 och när det första tåget körs 2026 kommer konsten att vara en del av anläggningen.

– När konstnärerna får möjlighet att påverka i ett tidigt skede blir konsten en del av en helhetsgestaltning istället för att upplevas som ett tillägg i den färdiga anläggningen. Samarbete mellan Trafikverket och Statens konstråd är unikt och ger banbrytande möjligheter för vad offentlig konst kan vara, säger Johny Lindeberg, arkitekt på Trafikverket.

Sex konstnärer kommer att väljas ut och dessa ska lämna skissförslag till en jury. Den första deltävlingen startar den 21 mars, juryns beslut meddelas i januari 2017.

I det övergripande konstprogrammet Kronotopia samarbetar Trafikverket, Statens konstråd, Västtrafik, Konstenheten i Västra Götalandsregionen, Göteborg stad och Göteborg Konst.

Mer information om Västlänken, www.trafikverket.se/vastlanken

Presskontakt på Trafikverket, Lina Edoff, Kommunikatör Trafikverket, tel. 070-724 50 40
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Presskontakt på Statens konstråd, Amelie Lind, kommunikationschef, 073-904 32 34

Information om process och intresseanmälan för deltävlingen: Centralen och Olskroken www.statenskonstrad.se

Vad är Västlänken?
En järnväg för pendel- och regiontågtunnel i tunnel under centrala Göteborg. Tre nya stationer under mark vid Korsvägen, Haga och Göteborgs central.
Varför: Underlättar resandet i Göteborg och Västsverige. Skapar plats för fler tåg. Minskar sårbarheten i järnvägssystemet. Gör det möjligt att åka tåg till fler platser i Göteborg.
Nuläge: Projektering och förberedelser inför byggskedet.
Byggstart: 2017/2018
Trafikstart: 2026
Kostnad: 20 miljarder kronor (2009 års prisnivå)

Nyckelord

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum