Jämtkraft

Konst på elskåp ska minska klotter

Dela

Mindre klotter och en trevligare stad. Det är syftet med Jämtkrafts projekt ”konst på elskåp”. Tio elskåp längs Prästgatan i Östersund har i dagarna utsmyckats med motiv från lokala konstnärer.

– Det känns fint att kunna göra något glatt och kreativt av de grå elskåp som står runt om i stan. Motiven som vi satt upp på skåpen är verkligen inspirerande att betrakta och vi hoppas att alla som bor i och besöker Östersund kommer att uppskatta konstverken, säger Jämtkrafts kommunikationschef Karin Stolt Halvarsson.

Satsningen är en del i Destination Östersunds konst- och kulturprojekt för att göra stadskärnan trevligare. I andra delar av landet har det konstaterats att exempelvis elskåp fredas från klotter när de förses med vackra och spännande motiv. Destinationen ställde därför frågan till Jämtkraft om att smycka ut elskåpen i centrala Östersund.

Det här är ett första försök och de tio aktuella skåpen står i anslutning till Prästgatan, från Thoméegränd till Stortorget. Temat har varit kraft och konstnärerna har verkligen tolkat begreppet olika. Vissa är rena färgexplosioner, medan andra visar på lugnet och kraften i vår natur.

– Det har varit populärt att medverka och vi är imponerade av det engagemang vi har mött. Konstnärer står redan i kö inför nästa omgång, om det blir en sådan, säger Karin Stolt Halvarsson.

Rent praktiskt går det till så motiven från konstnärerna trycks ut på vinyl enligt uppmätta mallar. Efter att skåpen rengjorts ordentligt sveps vinylen om hela skåpet inklusive sidor och topp. Sedan skärs allt nödvändigt fram, exempelvis dörrar, namnskyltar och ”nyckelhål”. Detta för att göra motiven väderbeständiga, tvättbara och i värsta fall utbytbara. Själva handhavandet av skåpen kommer inte att påverkas.

Deltagande konstnärer:

Kajsa Tuva Werner

Sofia Ohlsén

Anna Vidmark

Henrik Ljusberg

Kai Lundin

Anna Cronheden

Charlotta Söderbom och Annika Damm

Lennart Samor

Anni Thorn

Theresa Christiansson

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Motiv av Kai Lundin och Lennart Samor.
Motiv av Kai Lundin och Lennart Samor.
Ladda ned bild
Motiv av Sofia Ohlsén och Anna Cronheden.
Motiv av Sofia Ohlsén och Anna Cronheden.
Ladda ned bild

Om

Jämtkraft
Jämtkraft
Kyrkgatan 21
83125 Östersund

063-14 90 00https://www.jamtkraft.se

Jämtkraft erbjuder hållbara energilösningar utifrån vår verksamhet inom elhandel, elproduktion, elnät och fjärrvärme. Vi ägs av tre kommuner i Jämtland; Östersund, Krokom och Åre och vi säljer el i hela Norden, både till privat- och företagskunder. Den el vi producerar själva kommer till hundra procent från förnybara energikällor såsom sol, vind, vatten och skog.

Följ Jämtkraft

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jämtkraft

Jämtkraft och SkiStar går samman för hållbar fjällturism30.8.2021 17:17:25 CEST | Pressmeddelande

Partnerskapet mellan energibolaget Jämtkraft och den skandinaviska semesterarrangören SkiStar syftar till att tillsammans jobba för framtidens lösningar inom klimat och energi för fjälldestinationer. Som ett första steg i samarbetet som inleddes i dagarna bildas en arbetsgrupp, bestående av energi- och fastighetsexperter från de båda bolagen, som gemensamt ska arbeta för att hitta nya innovativa lösningar för hållbara boenden och transporter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum