Stockholms stadStockholms stad

Konst vid Slussen – nytt koncept ska ge liv åt Södermalms torg

Dela

Tillsammans med Stockholm konst har Projekt Slussen tagit fram ett koncept med konst i fokus för att levandegöra Södermalmstorg under byggtiden. Digital invigning idag, 27 januari, kl 16.00

HOMETOWN. Foto: Ernst Skoog
HOMETOWN. Foto: Ernst Skoog

Konceptet ”Konst vid Slussen” ska bidra till att synliggöra olika former av konstnärliga uttryck som inspireras av platsens historia, nutid och framtid. Genom initiativet aktiveras en del av Södermalmstorg, där ombyggnaden riskerar att bidra till otrygghet och otrivsel.

­­– I takt med att staden växer och förändras träder fler rum för kulturen fram. ”Konst vid Slussen” ger kulturen utrymme att få vara en del av stadsutvecklingen på ett sätt som bidrar till både ett tryggare och trivsammare Stockholm, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd.

Konst vid Slussen invigs digitalt via Projekt Slussens Instagram @projektslussen i dag kl. 16.00. Projekt Slussens kommunikationsansvariga Eva Rosman och Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst, berättar mer om konceptet Konst vid Slussen och konstprojektet HOMETOWN av coyote.

coyote HOMETOWN 27 januari – 30 april

Först ut är coyote - ett konstnärskollektiv som har funnits sedan 2017 och är baserat i Stockholm, Frankfurt och Köpenhamn.

Utställningen HOMETOWN är en temporär konstnärlig gestaltning. Ett samspel mellan skulptur och publika evenemang som under en tremånadersperiod ska undersöka och aktivera den specifika platsen vid Södermalmstorg. 

Under perioden blir platsen vid Södermalmstorg en kollektiv plattform där olika röster och uttryck inom konstnärligt skapande aktiverar, levandegör och utforskar begreppet – hometown, hemstad.

– Precis som stadens ständiga förändring är utgångspunkten för HOMETOWN det tillfälliga. En studie i hur platsens fysiska och sociala rum över tid utvecklas och formas efter framväxten av nya kollektiva minnen. HOMETOWN består av tre olika komponenter: skulpturala element, publikt program och distribution, säger Stefan Hagdahl, chef på Stockholm konst. 

De skulpturala elementen består av: en ljusskylt som parafraserar stadens äldsta reklamskylt, Stomatolskylten, både i utseende men också som ett kommersiellt begär. En arkitekturmodell i Slussenrummet som gestaltar platsens nuvarande form och utseende. Arkitekturmodellen är utförd av arkitekten Ivan Grelz. Och en skulptur som parafraserar den nu nedlagda gratistidningen Metros tidningsställ. Skulpturen är utförd av smeden Simon Westling och används som en distributionskanal för information om vårens tre evenemang: en filmvisning på Hilton Hotel, en grupputställning och en performance utomhus på platsen.Curator är Åsa-Viktoria Wihlborg.

Läs mer och håll dig uppdaterad kring kommande aktiviteter och utställningar här.

För mer information kontakta:
Stefan Hagdahl, Stockholm konst, 08-508 313 20
Eva Rosman, Projekt Slussen, 08-508 264 43

 

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

HOMETOWN. Foto: Ernst Skoog
HOMETOWN. Foto: Ernst Skoog
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum