Åre 2019

Konsten att flytta snö

Dela

Snö är en förutsättning för ett alpint mästerskap. En central del i ett mästerskaps genomförande är förmågan och kapaciteten att flytta på snö, enorma mängder snö. Det är lätt att förbise och glömma bort när vi ser alpina tävlingar på tv, eller på plats, vilka massiva arbetsinsatser som ligger bakom. Banor har stakats, arenor har byggts upp, läktare har monterats, infrastruktur har dragits, mat har lagats, underhållning fixats. Och uppe på berget har det flyttats snö. I timmar. Det handlar om konsten att flytta snö. Stora mängder snö.

Alle man på berget när 30 000 kubikmeter snö ska bort. Foto: Åre 2019.
Alle man på berget när 30 000 kubikmeter snö ska bort. Foto: Åre 2019.

Herrarnas störlopp är 3 kilometer långt och banan har en bredd av cirka 100 meter, det motsvarar ungefär landningsytan på en flygplats. Under natten har det fallit en dryg decimeter snö, vinden har vint, drivor har bildats. Ett snöfall på 1 decimeter ger i störtloppsbanan totalt 30 000 kubikmeter snö. Vet vet ju alla hur vansinnigt svettdrivande det kan vara att skotta en genomsnittlig garageuppfart efter ett genomsnittligt snöfall. Föreställ er då att garageuppfarten istället har måtten ovan, så förstår ni. Kanske. Tänk er nu att garageuppfarten ni ska skotta lutar. Lutar mest gör det i Stövelbranten, som mest 69%, och underlaget är is. Inte som i lite ”isigt” utan just is.  Stenhårt. Och där ska ni skotta. För hand. Inte med slunga, utan med skyffel. Då förstår ni. Kanske.

Eller är det något som måste upplevas för att förstås. Oavsett, så gäller det i ett sådant läge ha tillgång till människor som kan flytta snö. Stora mängder snö. Som kan tänka sig att tillbringa natten på Skutan för att flytta snö. Som utan att tveka gör det om och om igen. För snö faller ju inte bara en gång utan kommer gärna i omgångar. Fylls på. Ersätter det redan flyttade. Om och om igen. Som jobbar till jobbet är klart, dygnet runt om så behövs. Och de människorna finns som tur är här i Åre under Alpina världsmästerskapen. Och de är många. Och det behövs.

När snön har bestämt sig för att falla faller den. Så är det bara. Det spelar ingen roll vilka tävlingar som planerats. Då är det alle man på berget som gäller. Arbetsstyrkan som hanterar snön i tävlingsbackarna under Alpina VM i Åre utgörs av 5 arbetsledare som har vardera 20 män och kvinnor till sitt förfogande. Arbetslagen fördelas i två skift, som när det krävs jobbar dygnet runt. Till det ska läggas VM organisationens 170 volontärer som hasar och skottar för hand. Till hands har de 400 spadar och snöslädar och handhållna motordrivna snöskovlar. Tyngre fordon används endast i undantagsfall i tävlingsbacken då de lätt förstör det hårda underlag som behövs för rättvisa tävlingar. Om vi ändå ska prata maskinell utrustning så finns det 11 + 15 pistmaskiner, fyr- och sexhjulingar samt  slungor att tillgå dygnet runt för all snö kan helt enkelt inte flyttas för hand.  De mänskliga resurserna drivs på kaffe och power-bars. De drivs även av att vara en central del i att göra just det här mästerskapet till det bästa någonsin, där alla aktiva ges möjlighet att tävla under lika och rättvisa förutsättningar. 

Och av en okuvlig vilja att flytta snö. Mycket snö.

Bra att veta om snöpreparering

För större alpina mästerskap som varar 14 dagar eller längre, "injiceras" underlaget med vatten för att säkerställa att det blir tillräckligt hårt och kommer att klara det hårda slitage som träningar och tävlingar innebär. Under högt tryck injiceras underlaget med vatten och vatten läggs även på ytan. Innan detta gör ”bryts” underlaget med pistmaskin. Arbetet görs för att säkerställa att tävlingarna sker under säkra och rättvisa förhållanden. För att klara det slitage som sker framförallt i fartgrenarna måste backarna vara extremt hårda på ytan. Torr snö behöver injiceras med mer vatten än våt snö. Hela backens bredd prepareras för att åkarna vid en eventuell uråkning inte ska fastna och skada sig i den lösare snön i banan utkant.

Läs mer om snöpreparering här >>

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Alle man på berget när 30 000 kubikmeter snö ska bort. Foto: Åre 2019.
Alle man på berget när 30 000 kubikmeter snö ska bort. Foto: Åre 2019.
Ladda ned bild
Det krävs passion för snö för att få jobbet gjort. Foto: Jan M Lundahl, Åre 2019.
Det krävs passion för snö för att få jobbet gjort. Foto: Jan M Lundahl, Åre 2019.
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum