Norrköpings kommunNorrköpings kommun

Konstmuseets Vänner 75 år – firas med utställning

Dela

Norrköpings Konstmuseums vänförening fyller 75 år och firas med en presentation av de konstgåvor som de bidragit med under årens lopp. Lagom till invigningen, onsdag den 1 september, avtäcks också det senaste verk som föreningen överlämnat till museet.

Modern, av Lena Cronqvist. Foto: Per Myrehed
Modern, av Lena Cronqvist. Foto: Per Myrehed

Utställningen Önsketänkande – Konstmuseets Vänner 75 år innehåller 33 verk ur samlingen, som presenteras på museets entréplan. Samtliga verk är gåvor från Konstmuseets Vänner som skänkts från 1946 fram till i år. Dessutom finns flera av de konstgåvor som föreningen bidragit med framme i samlingen på övre plan. Vernissagen sker onsdagen den 1 september.

—  Tänk att både vänföreningen och Konstmuseet jubilerar i år! Självklart firar vi detta med en utställning där vi lyfter fram några godbitar som Lena Cronqvists Modern och Rolf Hansons Taosse. Vårt goda samarbete betyder mycket för oss och föreningens gåvor har en särskild position i samlingen. Där kan man botanisera och även se andra gåvor, bland annat Gösta Sandels stiliga självporträtt som föreningen överlämnade i anslutning till att det nya museet invigdes 1946, säger museichef Helena Persson. Det är så klart extra kul att föreningens jubileumsgåva avslöjas nu på onsdag, det ser vi fram emot!

Konstmuseet arrangerar visningar av utställningen under hela onsdagen. Ett konstverk får besökarna dock inte se under dagen. Det är den kommande donationen och vad det är avslöjas först klockan 18. Då avtäcks gåvan och överlämnas till museichef Helena Persson av  Konstmuseets Vänners ordförande Anders Englund.

Utställningen Önsketänkande – Konstmuseets Vänner 75 år visas i Galleri 5 på Norrköpings Konstmuseums entréplan onsdagen den 1 september – 6 mars 2022. Martin Sundberg, intendent för samling, arkiv och bibliotek har organiserat utställningen. I samband med vernissagen den 1 september mellan klockan 11-20 genomförs små visningar varje timme, och överlämning samt avtäckning av gåva klockan 18.

Media välkomnas på pressvisning inför vernissagen. Medverkande är Helena Persson, museichef, Anders Englund, Konstmuseets Vänners ordförande och Martin Sundberg, intendent samlingen.

Datum: tisdagen den 31 augusti
Tid: klockan 10:00
Plats: Galleri 5, Norrköpings Konstmuseums entréplan

Norrköpings Konstmuseum ansvarar för att vernissage och pressvisning sker på ett tryggt sätt där deltagarna kan hålla avstånd.

Kontakt:
Martin Sundberg
Titel: intendent samling, arkiv och bibliotek.
Telefon: 011-152606
Mejl: martin.sundberg@norrkoping.se

Helena Persson
Titel: museichef
Telefon: 011-152602
Mejl: helena.persson@norrkoping.se

Anders Englund
Titel: ordförande Konstmuseets Vänner
Telefon: 070-6835559
Mejl: andersoenglund@gmail.com

Linn Bennich
Titel: intendent kommunikation, marknadsföring och program
Telefon: 011-152604 / 0730-202604
Mejl: linn.bennich@norrkoping.se

__________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Modern, av Lena Cronqvist. Foto: Per Myrehed
Modern, av Lena Cronqvist. Foto: Per Myrehed
Ladda ned bild
Taosse, av Rolf Hanson, Foto: Per Myrehed
Taosse, av Rolf Hanson, Foto: Per Myrehed
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Anna Sjödahl – All denna jävla lycka16.9.2021 15:17:36 CEST | Pressinbjudan

Norrköpings Konstmuseum presenterar för första gången en omfattande retrospektiv med konstnären Anna Sjödahl. All denna jävla lycka samlar över fyrtio år av Anna Sjödahls rika konstnärskap genom ett stort och varierat urval av hennes måleri, teckning och skulptur. Politiskt laddade verk som Vår i Hallonbergen möter i utställningen mindre kända sidor som landskapsmåleriet från Ukna-dalen, reflektioner över gränsdragningen mellan konst/vetenskap och djupdykningen i hennes egen släkts kvinnoöden.

Ny uppsökande verksamhet riktat till unga i utsatta områden15.9.2021 13:30:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har socialkontoret i Norrköpings kommun, på uppdrag av socialnämnden, påbörjat sin uppsökande verksamhet som riktar sig till ungdomar i utsatta områden. Målgruppen är barn och ungdomar som är i riskzonen för att utveckla, eller som redan har utvecklat, ett normbrytande beteende. Det uppsökande teamet ska aktivt söka upp barn och unga i de socialt utsatta områdena och prata med dem på deras villkor och utifrån barnets bästa. Allt i nära samverkan med bland annat polis, skolor och föreningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum