Umeå kommun

Konstväggarna i Sparken – konst om barns rättigheter

Dela

Onsdag 22 juni, 14.00–15.00, inviger Kulturverket tillfälliga konstväggar i Sparken, intill Hamnmagasinet, där konstnärer och ungdomar gestaltat Umeås historia och framtid ur ett barnrättsperspektiv i fem stora väggmålningar.

Som en del av finalen av Kulturverkets projekt om barnkonventionen Alla har rätt – jag är viktig och i samband med att Umeå firar 400 år har vi anlitat fyra konstnärer för att göra varsin väggmålning om Umeås historia med ett barnperspektiv. Varje konstnär fick varsitt århundrade att fördjupa sig i och gestalta på sitt eget sätt. De medverkande konstnärerna är Daniel Diaz, Karin Efraim Gärdegård, Ludwig Franzen och Alma Thörn.

Ungdomar målar framtiden! I en workshop med Alma Thörn och Ludwig Franzen 20–21 juni, kommer elever få berätta och gestalta hur dom tror att det kommer att se ut för barn och barns rätt i Umeå om 100 år. Detta kommer bli en gemensam målning på den femte väggen i Sparken.

En del av ett treårigt projekt

Med anledning av att barnkonventionen blev lag i Sverige år 2020 sökte Kulturverket, som är en del av Kulturskolan, medel från Allmänna Arvsfonden för ett treårigt konstnärligt projekt “Alla har rätt – Jag är viktig!”. Projektet har som mål att stärka kunskapen kring Barnkonventionen, öka barns kännedom om sina demokratiska rättigheter och ge barns röster ett större utrymme i det offentliga rummet. De verkar också aktivt för att barn från olika stadsdelar ska få träffas och tillsammans jobba kreativt med dessa frågor.

– För oss på Kulturskolan, en verksamhet som vänder sig till barn och unga är det oerhört viktigt att lyfta barnens rättigheter. Både genom att jobba med barnperspektiv och barnens egna perspektiv och se till att deras röster hörs i frågor som rör dem, säger Jenny Forslund, enhetschef på Kulturskolan.


Kontaktperson på plats: Jenny Forslund, enhetschef Kulturskolan 070-611 21 88 

Nyckelord

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Kulturskolan i Umeå består av tidigare Musikskolan, Kulturcentrum för barn och unga, Kulturverket samt barnkulturprogram, och består idag av ca 75 anställda inom elva olika ämnesområden. Varje vecka träffar lärare och pedagoger ca 2 000 barn och unga runt om i kommunen. Kulturskolan arbetar i kommunens för- och grundskolor för att nå alla barn och unga, oavsett bakgrund och förutsättningar.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde21.6.2022 13:29:53 CEST | Pressinbjudan

Det blir ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde 22 juni. Handlingar för individ- och familjenämnden finns på www.umea.se/handlingar Mer information: Andreas Lundgren (S) ordförande individ- och familjenämnden Umeå kommun 070-330 63 24 andreas.lundgren@umea.se Hanna Lundin Jernberg (L) vice ordförande individ-och familjenämnden Umeå kommun 070-812 90 69 hanna.lundinjernberg@umea.se

Genomfartsförbud på prov längs vägen förbi hållplats Universum17.6.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Lokaltrafiken i Umeå - Ultra - har problem med framkomligheten genom universitetsområdet. Från och med september och ett år framåt införs därför ett genomfartsförbud för motorfordonstrafik, med undantag av moped klass 1. Förbudet gäller under dagtid på vardagar och omfattar en begränsad del av Petrus Laestadius väg. - Genom detta vill vi skapa bättre framkomlighet för kollektivtrafiken och göra området säkrare för fotgängare och cyklister, förklarar Marie Frostvinge, trafikplaneringschef på Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum