Konsumentverkets varning mot bilhandlare välkomnas av M Sverige

Dela

I dagarna har Konsumentverket varnat en stor bilhandlar-kedja för att inte ha tillräcklig kunskap om reklamationsrätten och istället hänvisat kunder till innehållslösa garantiförsäkringar. Riksförbundet M Sverige välkomnar Konsumentverkets agerande och vill se en utökad kontroll av landets samtliga bilhandlare från myndighetens sida.

– Det är tydligt både i vår rådgivning och i Allmänna Reklamationsnämnden att bilhandlare ser extra garantiförsäkringar som ett sätt att slippa undan ansvar, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

Erbjuder bilhandlaren en gratis ”extra”-garantiförsäkring kan det vara läge att vara försiktig. Villkoren omfattar ofta bara några av bilens alla delar och gäller sällan just de fel som kan inträffa. Men mer allvarligt är att bilhandlaren tror sig ha undkommit reklamationsprocessen för köprättsliga fel.

När det visar sig att garantin inte täcker kostnaden för ett fel som uppstått, börjar problemen. Bilhandlaren avsäger sig ofta ansvar och beklagar samtidigt att garantin inte gäller. De menar att de inte kan göra något åt att garantiförsäkringen inte gäller, trots att de har ett ansvar för ursprungliga köprättsliga fel enligt Konsumentköplagen. Bilköparen tvingas ofta själv betala för att laga felet.

Men konsumentköplagen gäller alltid, den går inte att avtala bort och ger köparen skydd mot ursprungliga fel. De första sex månaderna gäller dessutom den så kallade presumtionsregeln, en omvänd bevisbörda, då är det bilsäljarens ansvar att visa att ett fel inte är ursprungligt.

Det går inte att outsourca reklamationsprocessen till garantiföretagen. Missar bilsäljarna tillfället att själva hantera kundens klagomål kan de ändå få stå för bilägarens kostnader, ifall kunden vänder sig till Allmänna Reklamationsnämnden för att i efterhand kräva ut ersättning.

– Många bilsäljare lurar sig själva genom att jobba så här. Det blir mycket dyrare för företagen att i efterhand ersätta kunderna, istället för att ha hjälpt dem från början, säger Carl-Erik Stjernvall.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Information om mikroplaster från bildäck når inte fram till konsumenterna13.5.2020 05:50:00 CESTPressmeddelande

Fordonsdäck är den största källan till utsläpp av mikroplaster, visar rapporter från bland annat Svenska Miljöinstitutet, IVL. Nyligen har regeringen gett Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, i uppdrag att analysera konsekvenserna av utsläppen. Men trots den ökade kunskapen inom området på senare år når informationen om mikroplaster inte fram till dem som har behov av den, bilägare och konsumenter.

Problemtyngd bransch slipper undan fortsatta kontroller8.5.2020 05:50:00 CESTPressmeddelande

Landets bilskadeverkstäder, som lagar krockskadade bilar, har efter kvalitetsproblem och påföljande hård kritik från försäkringsbolagen i början på 2010-talet kontrollerats årligen av försäkringsbranschen i samarbete med Trafikförsäkringsföreningen, TFF. Men 2018 var det sista år som kontrollerna genomfördes, svarar nu företrädare för TFF i ett mejl till M Sverige. I år saknas resultat eftersom testerna inte utfördes under 2019.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum