Kontrakt tecknat för att bygga arktisk vädersatellit
Med hjälp av en ny europeisk vädersatellit ska det bli lättare att ställa prognoser för området över Arktis. Efter ett svenskt initiativ har den europeiska rymdorganisationen ESA nu tecknat kontrakt med företaget OHB Sweden för att ta fram Arctic Weather Satellite.

Att kunna ställa precisa väderprognoser är inte bara viktigt för att veta vilka kläder man ska ta på sig på morgonen. Genom att kunna förutse plötsliga förändringar i nederbörd eller vindstyrka kan man tidigare varna boende för extremväder eller mer effektivt kunna planera jordbruk och infrastruktur. Idag finns flera satellitsystem som tillhandahåller väderdata från rymden. Bland annat ger det europeiska satellitsystemet Meteosat en ögonblicksbild över hela Europa var femte minut, men från sin position 36 000 kilometer över ekvatorn har den svårt att överblicka de arktiska områdena.
Den europeiska rymdorganisationen ESA har därför satsat på utvecklingen av ett arktiskt vädersatellitsystem som fått namnet Arctic Weather Satellite (AWS). Bygget av den första satelliten, som är tänkt att fungera som en prototyp av en kommande konstellation av satelliter, ska ledas av det svenska företaget OHB Sweden.
AWS ska ge bättre väderprognoser över Arktis genom att i en polär bana på låg höjd kunna leverera kontinuerliga atmosfärsdata. Ett varv runt jorden ska ta 97 minuter och namnet till trots ska den framtida konstellationen av satelliter ha en global täckning och erbjuda vad man inom området kallar för ”nowcasting”, det vill säga väderdata i nära realtid.
Kontraktet, som är värt över 32 miljoner euro, undertecknades på tisdagen av Toni Tolker-Nielsen, ESA:s tillförordnade chef för jordobservationsprogramet och Benoit Mathieu, VD för OHB Sverige.
- Arctic Weather Satellite visar ESA:s fortsatta engagemang för att inrätta nya, toppmoderna meteorologiska satellitsystem, samtidigt som man visar vad som kan uppnås med en kostnadseffektiv, New Space-strategi, sade Toni Tolker-Nielsen i ett uttalande till ESA.
OHB Sverige leder industrikonsortiet, som även inkluderar svenska Omnisys Instruments som huvudentreprenör för ett av instrumenten på satelliten och Thales Alenia Space som huvudentreprenör för marksegmentet. Sammanlagt omfattas 31 företag, inklusive 14 små och medelstora företag från 12 olika medlemsländer i ESA.
AWS använder samma satellitplattform som den kommande svenska satelliten Mats.
- Detta är det tredje uppdraget som förlitar sig på vår Innosat-plattform. Med detta kontrakt bevisar OHB Sverige plattformens lämplighet för en kostnadseffektiv och tillförlitlig konstruktion av Arctic Weather Satellite och andra satelliter därefter, sade Benoit Mathieu till ESA.
Det var Rymdstyrelsen som under ESA:s ministerrådsmöte lade fram förslaget för Arctic Weather Satellite. Projektet fick stöd från samtliga nordiska länder men också Frankrike, Kanada, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien samt Tyskland och Österrike.
- Arctic Weather Satellite är det första satellitprojekt som Sverige tagit initiativ till inom ESA. Att så många andra av ESA:s medlemsländer har valt att också stödja projektet är ett kvitto på att Sverige räknas som en mycket kompetent och pålitlig rymdnation. Grunden för detta lades redan i slutet av förra seklet med stora svenska satsningar från Rymdstyrelsen både nationellt och inom ESA. Det är vår förhoppning att Arctic Weather Satellite kan ligga till grund för nya svenska satsningar på rymdsektorn och visa den nytta som rymden bidrar med till samhället. Trots att vi är ett litet land kan vi faktiskt göra skillnad, säger Christer Nilsson ställföreträdande generaldirektör på Rymdstyrelsen.
Nyckelord
Kontakter
Christer NilssonStällföreträdande GD
Tel:08-409 077 96christer.nilsson@snsa.seBilder

Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
På väg mot rymden31.3.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag börjar ansökningsperioden för den som vill bli Europas nästa rymdfarare. Tusentals kommer att söka men bara en handfull blir, efter en minutiös process, uttagna till grundutbildningen. Drömmen om att bli astronaut, att få färdas tyngdlöst ut mot den internationella rymdstationen ISS, mot månen, vidare ut i rymden. Vad handlar den egentligen om? Vi frågade Anna Hidalgo Larsson som till sommaren är färdig civilingenjör i teknisk fysik vid KTH i Stockholm.
Översvämningar i Australien övervakas av satellit22.3.2021 14:00:08 CET | Nyheter
Tusentals personer har evakuerats som en följd av de pågående stora översvämningarna i New South Wales, Australien. Det har regnat i dagar, mer än på över 50 år. Med hjälp av satellit kan man följa den här typen av naturkatastrofer från rymden och data är öppen för alla.
Solsystemets byggstenar hittade i fårhage19.3.2021 13:56:51 CET | Nyheter
En av solsystemets byggstenar har hittats på ett fält i en pittoresk by i södra England. Meteoriten föll genom atmosfären i slutet av februari och forskarna hoppas på att den ska kunna avslöja lite mer om hur livet på jorden kan ha uppkommit.
Det populära skolmaterialet Rymdkoden nu även på engelska18.3.2021 13:35:34 CET | Pressmeddelande
Elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” har sedan det släpptes 2019 beställts i närmare 80 000 tryckta exemplar och använts av skolor över hela Sverige. Nu släpps det spännande rymdäventyret med kluriga matte- och programmeringsuppgifter även på engelska – Leia and the Tardigrades Crack the Space Code.
Gigantiskt neutrinoteleskop nedsänkt i Bajkalsjön17.3.2021 10:54:25 CET | Nyheter
Neutriner är en av universums minsta och mest förekommande partiklar, men de är notoriskt svårupptäckta. Nu tas ett nytt och väldigt stort teleskop i bruk för att hjälpa forskarna. Och det befinner sig långt under ytan på världens djupaste sjö.
Magnetisk apokalyps24.2.2021 14:35:51 CET | Nyheter
Jorden drabbades av enorma klimatförändringar på kort tid för 42 000 år sedan, vilket bland annat ledde till att Australiens megafauna dog ut och kanske även neandertalarna. Ny forskning kan fastställa att förändringarna sammanföll med att jordens magnetfält vändes upp och ned, vilket lämnade jorden utan försvar mot den livsfarliga kosmiska strålningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum