Dagens Samhälle

Köp av privat välfärd bromsar in

Dela

Köpen av välfärdstjänster från privata företag bromsar in. Men de idéburna aktörerna har fått ett litet uppsving. Det visar Dagens Samhälles genomgång av kommuners och landstings köp av tjänster för 2017.

Trots en intensiv vinstdebatt har köpen av privat välfärd ökat stadigt de senaste åren. Mellan 2012 och 2016 växte marknaden med 7–9 procent per år.

Men i fjol bromsade köpen in. Totalt handlade kommuner, landsting och regioner välfärdstjänster för 126,5 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning med blygsamma 2,5 procent, visar Dagens Samhälles granskning.

Huvudförklaringen är att Sverige tar emot färre flyktingar och att kommunerna inte behöver köpa in lika många tjänster för flyktingmottagande.

En annan notering är att de idéburna aktörerna flyttar fram sina positioner. I fjol sålde de vård, skola och omsorg för 16 miljarder kronor, en ökning med 5,3 procent jämfört med året innan. De vinstdrivande bolagen växte bara med 2,1 procent.

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), tror att debatten om vinster i välfärden delvis förklarar den uppåtgående trenden för de idéburna.

– Det kan spela roll. Samtidigt ska man komma ihåg att ökningen i kronor är ganska liten, säger hon till Dagens Samhälle.

Hela artikeln bifogas.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum