Köpa eller hyra? För- och nackdelar i en översikt

Dela

Är det bättre att köpa eller hyra? Det är en fråga som spelar en stor roll för de som är på bostadsmarknaden.

Annonce

Naturligtvis vill du bo så billigt som möjligt, men under tiden stiger både bostads- och hyrespriserna. Vilket är det bästa valet för din personliga situation? Generellt sett brukar man säga att det är bättre att köpa om flytten är väldigt långsiktig medan hyra brukar vara det bästa valet. Det finns numera sidor som Bostadsportal.se som har sammanställt lediga lägenheter  över hela Sverige, som underlättar sökandet efter bostad. 

För- och nackdelar med att hyra

Fördelar

 • Du är inte bunden till något. Hyran kan ofta sägas upp månadsvis. Om du plötsligt bestämmer dig för byta jobb till en annan stad kan du inom ett par månader säga upp kontraktet. 
 • Hyresvärden står för underhåll och reparationer. 

Nackdelar 

 • Du får aldrig se den hyra du betalar igen. Du bygger alltså inte upp något kapital med din bostad.
 • Din hyra kan höjas varje år. Höjningen beror på hushållets gemensamma inkomst och inflationen under året. De årliga hyreshöjningarna kan vara betydande, särskilt på lång sikt.
 • Det är bara din hyresvärd som tjänar pengar. Därför investerar du inte i husets värde och du får inte tillbaka det när du lämnar huset. Om din hyresvärd inte vill renovera huset finns det inga fördelar med att göra det själv.

För- och nackdelar med att köpa

Fördelar

 • Att köpa ett hus gör det möjligt att ha stabila månadskostnader. Du bestämmer själv vilken konstruktion som passar dig bäst. Vill du betala exakt samma belopp varje månad i 30 år, vill du betala mer nu än senare, eller vill du hellre betala mer när du förmodligen tjänar mer? Allt är möjligt.
 • När ditt lån är betalt är det ditt hus. Efter återbetalningen har du inga fler boendekostnader och det blir mer pengar över till andra saker.
 • Varje förbättring ökar hemmets värde. En ny kakelugn, ett nytt golv, underhåll av fönsterkarmar osv. ökar hemmets värde. Allt detta leder till ett högre bostadsvärde. Om du säljer din bostad efteråt finns det en god chans att du får ett övervärde.   

Nackdelar 

 • Hur kommer räntan att utvecklas efter din räntebindningsperiod? Ett bolån är något mer långsiktigt än att hyra ett hus. Det är svårt att förutsäga vad din ränta kommer att göra efter 10 eller 20 år. Detta medför osäkerhet, men naturligtvis också större möjligheter till lägre månadskostnader om räntan fortsätter att sjunka.
 • Du måste själv betala för reparationer och underhåll. 
 • Det innebär generellt sett mindre flexibilitet än en hyresrätt. Du kan inte lika spontant byta jobb eller följa dina impulser. 

Bilder

Om

HeymediaFölj Heymedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Heymedia

Pinnacle - hitta din favoritsport9.5.2022 12:05:39 CEST | Pressmeddelande

Det gör att de allra flesta spelare kommer att hitta sin favoritsport att spela på hos Pinnacle. Pinnacle är det spelbolag som erbjudit spel på nätet sedan år 1998 och har idag spelare från hela världen som återkommande spelar hos Pinnacle. Pinnacle har valt att satsa på ett bra utbud av oddsspel och erbjuda höga odds. Det innebär att man istället valt bort bonusar och andra belöningar för att kunna hålla nere sina marginaler så pass mycket som det bara går. Utbetalningsprocenten ligger hos Pinnacle på över 97 procent, vilket är väldigt högt för ett spelbolag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum