Uppsala kommun

Köpeavtalen mellan SLU och Uppsala kommun är nu klara

Dela

SLU och Uppsala kommun är nu överens om detaljerna i den markaffär som parterna kom överens om i vintras. Köpeavtalen är klara där kommunen köper mark i Ultuna och söder om Nåntuna vilket skapar möjligheter för nya bostäder och för framtida kollektivtrafik.

SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), Akademiska Hus och Uppsala kommun skrev i februari på en överenskommelse om byten och köp av mark i området runt Ultuna och söder om Nåntuna. Sedan dess har förhandlingar förts om detaljerna runt den del av affären som gäller den mark kommunen köper av SLU. Nu är alla frågor utredda och avtalen klara. Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 15 juni beslutades att godkänna affären. Och den 16 juni fattades samma beslut av SLU:s styrelse.

I huvudsak omfattar köpet mark nordväst om SLU:s campus och ett område söder om Nåntuna öster om Fyrisån. Markaffären är mycket viktig för utbyggnaden av de södra och sydöstra stadsdelarna.

– Jag är glad att vi nu är i hamn med detta viktiga markköp för att kunna gå vidare i arbetet med Uppsalapaketet och att utveckla de sydöstra stadsdelarna, Gottsunda och Ultuna, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

I Ultunaområdet planeras för minst 4 900 bostäder och flera verksamhetslokaler, bland annat för företagssatsningen Green Innovation Park. På den östra sidan av Fyrisån söder om Nåntuna planeras cirka 2 300 nya bostäder.

För att köpet ska gå igenom krävs att regeringen godkänner köpet vilket väntas ske under hösten 2020. Det innebär att marken kan övergå till Uppsala kommun tidigast i början av 2021.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Invigning av Företagslabbet24.9.2020 11:11:36 CESTPressinbjudan

Onsdag 30 september invigs Företagslabbet i Gottsunda centrum Företagslabbet arbetar för att fler ska kunna förverkliga sina företagsidéer och bli egna företagare. Det skapar fler jobb i Uppsala. Företagslabbet drivs av Uppsala kommun, Almi Företagspartner och Region Uppsala. Under invigningen ger komikern Özz Nüjen en inspirerande stand up-show där han berättar om motgångar han stött på och hur han hanterat dem. Även Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden och Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun kommer att hålla tal under invigningen. Media inbjuds att delta i invigningen, tid för intervjuer kommer att finnas. Datum: 30 september Tid: 16.00-18.00 Plats: Marknaden i Gottsunda centrum Viktigt att media föranmäler sig då detta event har ett begränsat antal platser. På invigningen deltar max 50 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum