Trafikverket

Kopparstölder kostar samhället mångmiljonbelopp

Dela

Kopparstölder har under de senaste åren blivit ett stort samhällsproblem, tågtrafikföretag, resenärer och godskunder drabbas hårt av stillastående tågtrafik. Under 2015 beräknades kopparstölderna kosta samhället 33,4 miljoner kronor.

Tidigare har Trafikverket räknat på vad återställningsarbetet beräknats kosta. Men det är inte de materiella kostnaderna som är det största problemet utan alla negativa samhällskonsekvenser det får. I en rapport som trafikverket tagit fram beräknar man kostnader även utifrån restidsförluster, tågkostnader, värdering av försenad persontrafik och värdering av försenad godstrafik.

– När ett godståg blir stående med last som ska fraktas till hamnen och missar sitt anknytande fartyg får det stora negativa ekonomiska konsekvenser, säger Tomas Andersson, specialist på El-kraft på Trafikverket.

När till exempel jordledningskablar stjäls från järnvägen blir det dessutom livsfarligt att befinna sig i spårområdet. Då kan rälsen och kontaktledningsstolpar bli strömförande. De som stjäl koppar riskerar inte bara sina egna liv utan utsätter även andra för livsfara. Trafikverket arbetar med många förbyggande åtgärder, bland annat har kabeln DNA-märkts som har gett god effekt på antal stölder.

– Dessvärre byter bara tjuvarna område och stjäl på andra ställen där kabeln inte är märkt. Kopparstölder är i stor utsträckning grov organiserad brottslighet, säger Tomas. Det krävs ökade samhälleliga resurser för att stoppa stölderna. Det inbegriper Polisen, Tullen, Skatteverket, och Kronofogden.

Mer info: http://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/underhall-av-vag-och-jarnvag/Sa-skoter-vi-jarnvagar/Sa-har-arbetar-vi-mot-kopparstolder/

Kontakter

Kontaktperson: Tomas Andersson, 070-574 69 34
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum