Trafikverket

Kör säkert och tänk på miljön i midsommartrafiken

Dela

Midsommar innebär att många trafikanter ska samsas på vägarna och risken för olyckor ökar. Om gällande hastighetsgränser följs blir konsekvenserna vid en trafikolycka mindre allvarliga samtidigt som det blir en positiv effekt för miljön då utsläppen blir mindre.

Kör inte fortare än gällande hastighetsgräns, tidsvinsten är bara 40 sekunder om du kör 100 km/tim i en mil på en väg som är skyltad 90 km/tim.
Kör inte fortare än gällande hastighetsgräns, tidsvinsten är bara 40 sekunder om du kör 100 km/tim i en mil på en väg som är skyltad 90 km/tim.

Midsommarhelgen och sommartrafiken innebär nästan alltid fler antal omkomna och skadade i vägtrafiken. Torsdag och söndag i midsommarhelgen är de dagar på året då trafiken är som störst.

Håll hastighetsgränsen för din säkerhet och miljön
Största betydelsen för hur allvarliga följderna blir av en trafikolycka är hastigheten. Restiden påverkas bara marginellt om du kör fortare än tillåtet. Prova gärna den digitala tidsomvandlaren via länken nedan. Där ser du att om du kör 100 km/tim i en mil på en väg som är skyltad 90 km/tim så är tidsvinst bara cirka 40 sekunder. Kör därför inte fortare än gällande hastighetsgräns.

– Att hålla hastighetsgränserna får goda effekter på miljön eftersom bränsleförbrukningen blir lägre och utsläppen minskar, särskilt för de höga hastigheterna på motorvägarna, säger Sven Hunhammar miljödirektör på Trafikverket.

Aktuell traikinformation och kartor på säkra vägar
Trafikinformation om trafikläget, rastplatser, vägfärjor finns på Trafikverkets webbplats på startsidan under Trafikinformation. Där får du till exempel veta vilka vägarbeten som pågår eller ska starta inom fem dagar. Reser du med vägfärja så var ute i god tid – tänk på att det ofta blir långa köer vid färjorna när många ska ut till öar och fira midsommar! Informationen uppdateras löpande. 

Mötesseparerade vägar och trafiksäkerhetskameror är exempel på effektiva åtgärder för ökad trafiksäkerhet. Välj gärna den typen av väg i midsommar om du har möjlighet. Kartor på vilka vägar som är mittseparerade eller har trafiksäkerhetskameror finns också på webbplatsen. Det finns även en karta som visar vilka sträckor som har mest trafik.

Att tänka på inför din resa

 • Starta resan i god tid – midsommar är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.
 • Planera färdvägen så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg.
 • Var utvilad – för de flesta innebär midsommar längre resor än vanligt.
 • Kör aldrig onykter.
 • Förhindra att någon annan kör onykter.
 • Låt bilen stå dagen efter en fest.
 • Åk aldrig med en onykter förare.
 • Kör inte fortare än hastighetsbegränsningen.
 • Se till att alla är bältade.
 • Låt bli mobilen när du sitter vid ratten.
 • Håll avstånd.
 • Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.

Trafikverkets trafiksäkerhetsarbete
Nollvisionen innebär att ingen människa ska dö eller skadas allvarligt i vägtrafiken. Trafikverket tillsammans med andra myndigheter har ett gemensamt ansvar att nå delmålet max 220 omkomna och 4 100 allvarligt skadade i vägtrafiken 2020. I kommande nationell plan för transportsystemet 2018–2029 kommer Trafikverket att satsa ännu mer på trafiksäkerhet.

Nyckelord

Kontakter

För mer information

Bengt Olsson, presschef, 070 357 46 29

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Kör inte fortare än gällande hastighetsgräns, tidsvinsten är bara 40 sekunder om du kör 100 km/tim i en mil på en väg som är skyltad 90 km/tim.
Kör inte fortare än gällande hastighetsgräns, tidsvinsten är bara 40 sekunder om du kör 100 km/tim i en mil på en väg som är skyltad 90 km/tim.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum