Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

Korpens projekt får 8 000 seniorer att motionera under pandemin

Dela

Över 350 ledare har utbildats digitalt under 2021 och totalt är det närmare 8 000 seniorer som har genomfört olika typer av motionsaktiviteter tack vare projekt Aktiv Senior. Trots pandemitider har både utbildning och aktiviteter kunnat genomföras. Både Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet och pensionärsorganisationen PRO har haft en utarbetad strategi för att nå ut till seniorer som annars varit isolerade och inaktiva.

- Under pandemin har motionsaktiviteter utomhus varit räddningen för många som annarssuttit ensamma hemma. Motionen i sig är självklart viktig, men det sociala sammanhanget ärminst lika värdefullt. Det säger Ann-Christine Ekström, ordförande i PRO Norra Botkyrka och en av deltagarna i Korpen Huddinge Botkyrkas seniorträningar.

Motionsaktiviteter för seniorer är en av Korpen Svenska Motionsidrottsförbundets storasatsningar. Tack vare finansiering av Svenska Postkodstiftelsen för det rikstäckande projektet Aktiv Senior har över 350 aktivitetsledare utbildats digitalt under 2021. Som ett resultat har närmare 8 000 seniorer kommit igång med motionsaktiviteter mitt under pandemin.

Utbildningen för aktivitetsledare är framtagen av flera forskare och specialister. Kurserna har skapats, paketerats och distribuerats i Learnsters LMS. Detta har möjliggjort att utbildningen har kunnat ske på ett pedagogiskt och interaktivt sätt, trots distansupplägg. Syftet är att etablera en bred och holistisk kunskap om anpassad träning för seniorer.

- Utbildade aktivitetsledare som förstår målgruppen är oerhört viktigt, menar Eva Bjernudd, generalsekreterare på Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet. I den här målgruppen är det viktigt att se individen, anpassa nivån och vara lyhörd, både på en social och fysisk nivå.

I den nyligen publicerade Seniorbarometern, som gjorts på uppdrag av Riksidrottsförbundet, framgår det att äldre som motionerar i grupp upplever livet roligare. De uppger även ha rikt med vänner. Detta bekräftas av projektets egna effektmätningar. De visar att äldre upplever förbättrad fysisk, psykisk och social hälsa till följd av träning tillsammans med andra. Seniorerna tycker också att anpassade aktiviteter, träning ihop med andra i samma ålder samt duktiga ledare är viktiga parametrar för att börja eller fortsätta träna. Sammantaget stärker resultaten tesen att projekt såsom Aktiv Senior kan skapa möjligheter för att få ännu fler äldre i rörelse.

- Vi sätter stort värde på vårt samarbete med Korpen, säger Christina Tallberg, ordförande i Pensionärernas riksorganisation, PRO. Aktiv Seniors utbildning har gett PRO:s föreningar möjlighet att stärka sina nuvarande aktivitetsledare, men även att få in nya. Och ju fler engagerade aktivitetsledare vi har – desto fler medlemmar kan vara med och hålla igång!

Bakom projektet Aktiv Senior står Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet i samverkan med Pensionärernas Riksorganisation (PRO). Projektet är finansierat av Svenska Postkodstiftelsen. Ledarutbildningen togs fram i samverkan med SISU Idrottsutbildarna och möjliggjordes av ett samarbete med edtechbolaget Learnster.

Medverkande organisationer:

___________________________________

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

Korpen gör det enkelt för människor att motionera och ha kul tillsammans. De bildades 1945 och är ett av Sveriges största idrottsförbund. Idag erbjuder Korpen ett brett utbud av lagidrott, gruppträning och individuella idrotter.

Svenska Postkodstiftelsen
Svenska Postkodstiftelsen är förmånstagare till Svenska Postkodlotteriet och förmedlar tidsbestämda stöd till projekt som bidrar till en positiv samhällsförändring. Stiftelsen stöttar allmännyttiga organisationer i Sverige och internationellt som aktivt bidrar till uppfyllandet av de globala målen och att skapa positiv förändring genom konkreta insatser. Projekten handlar om allt från mänskliga rättigheter till miljöfrågor samt om social förändring och utbildning genom idrott och satsningar på kultur. Sedan 2007 har 1,7 miljarder förmedlats till över 700 projekt.

Pensionärernas riksorganisation

Pensionärernas riksorganisation, PRO, är Sveriges största mötesplats för pensionärer. De påverkar viktiga samhällsfrågor och ser till att livet som pensionär blir roligare. Organisationen har cirka 280 000 medlemmar utspridda över hela landet. Hos PRO kan medlemmar träffa nya människor, utbilda sig, resa, njuta av kultur och delta i olika friskvårdsaktiviteter.

SISU Idrottsutbildarna

SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens studieförbund och finns över hela landet. Deras mål är att erbjuda världens bästa folkbildning. De gör det i idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.

Learnster

Learnster utvecklar morgondagens LMS för växande organisationer som vill uppnå maximal utveckling på minimal tid. Låt hela organisationen bidra genom att involvera områdesexperter i skapandet av allt från mikrolärande och enstaka kurser, till onboardingutbildningar och dynamiska utbildningsprogram.

Nyckelord

Kontakter

Eva Bjernudd, generalsekreterare Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
08-699 64 10

Bilder

Länkar

Om

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.korpen.se/

Välkommen till Korpen

Korpen är ett av Sveriges största idrottsförbund och en del av den samlade idrottsrörelsen. Vi erbjuder lagidrott, gruppträning och individuella idrotter. Vi gör det enkelt för människor att sporta och ha kul tillsammans!

Följ Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

Korpen startar motionslandslaget med Micael Dahlen som förbundskapten28.6.2022 11:07:51 CEST | Pressmeddelande

Nu finns möjligheten att vara med i det viktigaste och roligaste landslaget genom tiderna. Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet startar motionslandslaget som uppmuntrar till rörelse, ger inspiration och bidrar till ökad folkhälsa. Förbundskapten för motionslandslaget är ekonomiprofessorn Micael Dahlen som kommer att bidra med träningstips som är kopplade till den glädje och lycka som fysisk aktivitet kan ge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum