Konkurrensverket

Korruption begränsar konkurrensen

Dela

Det är inte ovanligt att Konkurrensverket ser tecken på misstänkt korruption i samband med tillsyn enligt konkurrens- och upphandlingsreglerna. Det framgår av en ny rapport med titeln ”Korruption som begränsar konkurrensen”.

Olika former av korruption kan påverka offentlig upphandling och konkurrensen. Det handlar inte enbart om uppenbara mutbrott där pengar och dyrbara gåvor eller förmåner kan vara inblandade. Det kan också vara fråga om vänskapskorruption, svågerpolitik och jävssituationer.

– Oavsett korruptionens form så kan den underlätta eller möjliggöra, och ibland kanske dölja eller försvåra, upptäckten av en överträdelse av konkurrens- och upphandlingsreglerna. Korruption snedvrider konkurrensen och är skadligt för både konsumenter och konkurrensen, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverkets erfarenheter visar att korruption kan förekomma i alla typer av ärenden som Konkurrensverket utreder, inte bara upphandlingar och karteller. I rapporten från Konkurrensverket beskrivs olika sätt på vilka korruption kan vara ett inslag i Konkurrensverkets utredningar och dessa sätt illusteraras med hypotetiska exempel.

Konkurrensverket har också uppskattat hur ofta det förekommer tecken på korruption i tillsynsarbetet. Av de senaste årens ärenden om misstänkta överträdelser av konkurrenslagen uppskattas att cirka 15–20 procent har haft indikationer på korruption. Av upphandlingsärenden uppskattas andelen med tecken på korruption något lägre, mellan 5 och 10 procent.

– Även om det finns stor osäkerhet i dessa siffror så visar de ändå att tecken på korruption inte är ovanligt. Vi kommer att vara mer uppmärksamma på misstänkt korruption framöver och prioritera ärenden där vi misstänker att det finns sådana inslag, säger Rikard Jermsten.

Konkurrensverkets prioriteringspolicy som ligger till grund för vilka ärenden som ska leda till utredning, har nyligen uppdaterats. Om det finns tecken på korruption i en misstänkt lagöverträdelse så ska det vägas in i prioriteringen.

För ytterligare information, kontakta:
Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Staffan Martinsson, projektledare, tfn 08-700 15 30

Kontakter

Länkar

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Nynäshamn har gjort otillåten direktupphandling av byggentreprenad23.6.2020 16:02:43 CESTPressmeddelande

När Nynäshamns kommun lät bygga om en fastighet till gruppbostad var det fråga om en byggentreprenad som skulle ha upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling. Att avtalet ingicks utan föregående annonsering innebar att kommunen gjorde sig skyldig till en otillåten direktupphandling. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att kommunen ska betala 1 500 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Kommunala bolag skyldiga att följa transparenslagen11.6.2020 14:00:00 CESTPressmeddelande

De kommunala bolagen Stockholm Avfall AB och Stockholm Vatten AB kommer från och med räkenskapsåret 2020 upprätta en öppen respektive separat redovisning av sin verksamhet. Det är resultatet av en utredning som Konkurrensverket har genomfört och som visar att bolagen är skyldiga att följa transparenslagen. Syftet är bland annat att det ska vara enklare att kontrollera att bolagen följer EU:s statsstödsregler.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum