Stockholms stad

Korsbefruktning av konstformer skapar annorlunda kulturupplevelse

Dela

I en oväntad mix av konstformerna skulptur, ”lettering”, improvisation och musik kommer det digitala evenemanget Hör din konst, att ta med webbtittaren på en resa genom Stockholms tretton stadsdelsförvaltningar.

En fjärils vingslag av Magnus Thierfelder Tzotzis. Foto: Naina Helén Jåma
En fjärils vingslag av Magnus Thierfelder Tzotzis. Foto: Naina Helén Jåma

Vokal liveimprovisation baserat på webbtittares spontana reaktioner på stadens offentliga konst, som illustreras av en bokstavsillustratör, ja, det är vad som kommer att ske på fredag den 28 augusti mellan klockan 15.00–22.00 i evenemanget Hör din konst.

   – Digital trötthet till trots denna sommar så kändes den här konstellationen av olika konstformer så speciell att vi bestämde oss för att göra den tillgänglig för allmänheten digitalt, i stället för att skapa ett fysiskt evenemang som skulle ha begränsat antal platser, säger Sofie Ejmunds, producent på evenemangsavdelningen på Stockholms stad.

Varje livesändning kommer att visa ett offentligt konstverk från en av stadens tretton stadsdelsförvaltningar. Tittarna får reagera och själva fritt associera och posta ord i kommentarerna. Några av dessa ord kommer att fångas upp av en så kallad bokstavsillustratör som tillför sin konstform, ”lettering”, som den heter på engelska.

Lettering innebär att illustratören arbetar i gränslandet mellan grafik, kalligrafi, konst och typografi. I detta evenemang kommer bokstavsillustrationerna att fungera som ett komplement till vokalgruppen som sen ska improvisera kring de ord som skrivs upp på en tavla bredvid dem.

Även den vokala insatsen är en unik del i evenemanget. Vokalgruppen VoNo’s professionella sångare gör rena improvisationer utan någon förberedelse alls, vilket ställer höga krav på teamwork och musikalitet.

   – Vi vill uppmärksamma och visa upp stadens offentliga konst, som ju är tillgänglig dygnet runt. Att göra det interaktivt med alla de här konstformerna och med webbpubliken som medskapare breddar upplevelsen och det är alltid roligt när nya koncept uppstår, säger Jonas Naddebo, kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad, som även själv kommer att delta i livesändningen på fredag.

Evenemanget är en del av stadens satsningar på corona-anpassade aktiviteter för stockholmarna i projektet Sommar 2020 som avslutas den 31 augusti.

FAKTA

  • Hör din konst sker den 28 augusti kl. 15.00–22.00.
  • Livesändningarna pågår i ca 10 minuter varje gång och ett program med tider kommer att läggas upp i Facebook-evenemanget.
  • Länk till evenemanget där livesändningen kommer att ske: https://www.facebook.com/events/1226730927667254/
  • Sommar 2020 är Stockholms stads satsning på corona-anpassade aktiviteter för stockholmare 1/6–31/8. https://sommar2020.stockholm/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En fjärils vingslag av Magnus Thierfelder Tzotzis. Foto: Naina Helén Jåma
En fjärils vingslag av Magnus Thierfelder Tzotzis. Foto: Naina Helén Jåma
Ladda ned bild
Vokalensemblen VoNo. Foto: Christian Fisher och Josef Sjöholm
Vokalensemblen VoNo. Foto: Christian Fisher och Josef Sjöholm
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Evenemangsavdelningen är en del av kulturförvaltningen och genomför uppdrag där Stockholms stad är arrangör eller samarbetspartner. Avdelningen planerar, arrangerar och genomför fyra evenemang varje år; Kulturnatt Stockholm, Stockholms Kulturfestival, We Are Sthlm och Nyårsfirandet i city. Kungsträdgårdens löpande verksamhet ingår även i uppdraget.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Arbetslivets skola Frans Schartaus Handelsinstitut får fortsatt förtroende av MYH19.1.2021 16:29:07 CETPressmeddelande

Under tisdagen 19 januari presenterade Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) sin lista på beviljade YH-utbildningar de kommande fem åren. Frans Schartaus Handelsinstitut beviljades nya starter för Hotel Management, Läkemedelstekniker, Medicinsk sekreterare (som nu får dubbla starter), Offentlig upphandlare, Revenue Management & Data Analyst samt TRAC Turism - och Resekonsult.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum