Dagens Samhälle

Kostnaderna för socialt boende skenar

Dela

Bostadsbristen gör att de sociala boendekostnaderna stiger snabbt. Trenden pekar mot att de i år passerar 6 miljarder kronor och att 20 000 hushåll bor i andrahandslägenheter där kommunen betalar eller är garant för hyran. Det visar Dagens Samhälles uppskattningar.

 
Kommunernas samlade sociala boendekostnader var 5,3 miljarder årligen enligt en rapport från Boverket förra året. Men den gjordes före den stora flyktingströmmen förra hösten. Enligt Dagens Samhälles beräkningar passerar kostnaderna 6 miljarder i år.

Även om flyktingvågen bidragit till ökade bostadskostnader växer också behoven inom andra områden. Det kan till exempel vara genomgångslägenheter, akutboenden, härbärgen och tillfälliga bostadslösningar, till exempel på hotell.

– Den grundläggande orsaken är bostadsbristen som är värre än någonsin, säger Lars Eriksson på stadsledningskontoret i Göteborg.

2008 rapporterade kommunerna att de hade 11 000 sociala kontrakt. I dag är det 18 500, men då saknas uppgifter från över 50 kommuner. Dagens Samhälle uppskattar antalet sociala kontrakt till över 20 000.

257 kommuner uppger i Bostadsmarknadsenkäten att de har social andrahandsuthyrning.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum