Järfällahus Ab

Kraftig minskning av klotter och skadegörelse på Tallbohov och Söderhöjden

Dela

De senaste åren har Järfällahus kostnader för klottersanering och skadegörelse på Tallbohov och Söderhöjden med omnejd sjunkit kraftigt. Framgången beror till stor del på ungdomar i dessa bostadsområden.

Tallbohov och Söderhöjden är två områden av miljonprogramskaraktär i Jakobsberg. Kring dem ligger de mindre områdena Dackehöjden, Hårsta backe och Tallbacken. Tidigare fanns i alla dessa områden mycket klotter och annan skadegörelse som kostade Järfällahus stora summor varje år. Men problemet har minskat kraftigt de senaste fem åren.

Kostnaderna för klottersanering i de nämnda områdena har gått ned med nästan 70 %, särskilt på Tallbohov. När det gäller skadegörelse har kostnaderna minskat med hela 75 %.

- Vi har två framgångsfaktorer, säger Lars Jonasson, förvaltare för Tallbohov, Dackehöjden, Hårsta backe och Tallbacken. Det ena är trygghetsvärdarna, som patrullerar i områdena kvällar och nätter. Det är en satsning som vi haft sedan 2010. Den andra framgångsfaktorn är ungdomarna i SWAT.

SWAT är en ungdomsförening som bildats ur Boutveckling, ett samarbete mellan Järfällahus och Hyresgästföreningen i Järfälla. Det började som ett projekt för att ge ungdomarna en bra fritid och stolthet över den egna hembygden. Idag är flera av ungdomarna engagerade i vanliga Lokala Hyresgästföreningen, man bedriver verksamhet med bl a LAN-spel och paintball och hjälper till att arrangera gårdsfester i många områden. De senaste åren har ungdomarna också arbetat helt idéellt med att ta bort klotter och städa i bostadsområdena.

- I början trodde en del hyresgäster att ungdomarna var ute och klottrade, berättar projektledaren Ali Al Djaber. När de förstod att det handlade om att ta bort klotter blev folk både glada och tacksamma.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Järfällahus Ab
Järfällahus Ab
Drabantvägen 2
17750 Järfälla

08 - 580 836 00https://jarfallahus.se/

Järfällahus är Järfällas kommunägda bostadsföretag. Vi har cirka 5600 lägenheter, över 4000 fordonsplatser och ungefär 400 lokaler i hela Järfälla.

Följ Järfällahus Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfällahus Ab

​Rekordmånga får sommarjobb hos Järfällahus8.6.2017 14:02Nyheter

I år är det hela 70 ungdomar mellan 15 och 18 år som har fått sommarjobb hos Järfällahus AB.  Redan förra året tog Järfälla kommuns eget bostadsbolag emot ett tjugotal ungdomar, men i år är de alltså mer än tre gånger så många. Och den här gången sker det i samarbete med Hyresgästföreningen. - Det här är vårt sätt att ta ett kommunalt samhällsansvar, säger Ali, social hållbarhetsstrateg på Järfällahus. Sommarjobbarna är framtidens medborgare, och vi är glada att de vill ta sina första steg på arbetsmarknaden hos oss. Ett femtiotal av ungdomarna kommer att arbeta i bostadsområdena med att städa, sätta upp skyltar, dela ut information till hyresgästerna m m. Resterande 20 kommer att hjälpa till med de sommaraktiviteter som SWAT arrangerar. SWAT är den ungdomsverksamhet som Järfällahus och Hyresgästföreningen i Järfälla driver tillsammans. Det handlar bland annat om att arrangera turneringar i bubbelfotboll i områdena, anordna LAN och paintball med flera aktiviteter. Så här säger Mikael J

​Järfällafestivalen – folkfest med Anders Lundin, Bella & Filippa och Ramy Essam23.5.2017 10:00Pressmeddelande

Lördagen den 9 september är det dags för Järfällafestivalen – en stor folkfest i Jakobsbergs centrum. I år har vi satsat extra på scenprogrammet och engagerat flera intressanta och sinsemellan mycket olika artister. Anders Lundin är konferencier och leder allsång. Ramy Essam, ”Mellanösterns Bob Dylan”, kommer och signerar sin nya skiva. Mello-artisterna Bella och Filippa uppträder. Dessutom blir det jazz för barn och mingel-opera på gator och torg i Jakobsbergs centrum. Arrangörer är Järfälla kommun, Järfällahus och Citycon.

Rekordmånga sökte och fick NovaStipendiet - stipendieutdelning 15 maj9.5.2017 15:27Pressmeddelande

NovaStipendiet är Järfällas eget stipendium för ung kultur. Det delas ut årligen till projekt av och med barn och ungdomar i Järfälla.  Nu är det klart vilka projekt/idéer som beviljas medel under 2017/2018. Totalt tio stipendiater kommer att få dela på 74 000 kr. Det var rekordmånga ansökningar i år (20 stycken) och rekordmånga projekt får pengar (10 stycken). Projekten är ett kalejdoskop av idéer. Några ungdomar ska dokumentera sin kommun från luften via flygfoto. Herrestaskolan och Kvarnskolan vill arbeta konstnärligt utifrån arkitekturen i vår växande kommun med Barkarbystaden som nytt inslag. Utdelningen sker måndagen den 15 maj kl 17.00 i Jakobsbergs centrumgalleria. Årets NovaStipendium delas ut av Mika Metso, kultur-, demokrati- och fritidsnämndens ordförande.  Redan från kl 16.00 redovisar förra årets stipendiater sina projekt. NovaStipendiet är Järfällas ungkulturstipendium. Bakom stipendiet står Järfällahus AB, Citycon AB (ägare till Jakobsbergs Centrum), HSB Norra Stor-Stoc

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum