Djurens Rätt

Kraftig minskning av kycklingkonsumtionen under 2021 – 1,4 miljoner kycklingar undvek att hamna på tallrikarna

Dela

Samtidigt som skandalen från Kronfågels slakteri, där kycklingar skållats levande och smutsigt kött florerat i media, presenteras statistiken för köttkonsumtion i Sverige under årets första kvartal. Den visar att kycklingkonsumtionen gick ner rejält, vilket innebär en minskning om 1,4 miljoner färre kycklingar som lagts på svenskarnas tallrikar jämfört med samma kvartal föregående år. Sett till hela köttkonsumtionen minskar den totalt med ungefär 1,5 miljoner färre individer på tallrikarna.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Efter att skandalen på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm uppdagades i förra veckan har många svenskar uppmärksammats om kycklingarnas situation i djurfabrikerna. Nu visar ny statistik att redan innan mediauppståndelsen kring Kronfågel, så valde allt fler svenskar att skippa kyckling och kött från tallriken. Det visas när Jordbruksverket har sammanställt statistiken för första kvartalet av 2021

Totalkonsumtionen under kvartalet låg på 18,4 kg per person vad gäller kött från kycklingar, nötdjur, grisar och lamm som köps, slängs och konsumeras. Under samma period förra året låg siffran på 19,8 kg per person. Djurens Rätt har räknat ut att det innebär att minst 1,5 miljoner färre individer hamnade på svenskarnas tallrikar under första kvartalet jämfört med samma kvartal 2020, varav fler än 1,4 miljoner var kycklingar.

– Det känns fantastiskt att kycklingkonsumtionen fortsätter att gå neråt i Sverige och att fler väljer kycklingfritt på tallriken. Jag tror att det beror på att allt fler får upp ögonen för djurfabrikernas råa verklighet och därför väljer bort köttet allt mer, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Fortfarande har dock 36,4 miljoner individer, bara räknat i antal kycklingar, konsumerats av den svenska befolkningen under första kvartalet. För att detta ska vara möjligt krävs en hög produktionstakt i djurfabrikerna och det visar på behovet av fortsatt minskning av konsumtionen, och att välja bort kycklingarna från tallriken gör därför stor skillnad.

Djurens Rätts arbete för kycklingarna
Under våren har Djurens Rätt återkommande kampanj “99 miljoner” pågått där organisationen uppmärksammar allmänheten om kycklingarnas verklighet. I år har detta gjorts genom en omfattande annonskampanj som setts både i kollektivtrafiken och digitalt. Även utmaningen “Kycklingfri fredag” har ägt rum där deltagarna kunnat inspireras av goda kycklingfria recept.

– Djurens Rätt arbetar aktivt för att göra mest skillnad för de djur som är flest och har det sämst och den nya statistiken visar att vårt långsiktiga arbete för kycklingarna gör skillnad, avslutar Camilla Bergvall.

Kycklingarnas situation i djurfabrikerna
I Sverige föds det upp och dödas fler än 99 miljoner kycklingar varje år för sitt kött. Kycklingar är de landlevande djur som är flest och har det sämst. Den tillväxtinriktade aveln har gjort att kycklingarna växer så snabbt att de får ont och kycklingar lever sina fem veckor korta liv instängda i djurfabriker. Där har de ett utrymme att växa på som är mindre än ett A4-papper per kyckling och de förväntas växa från 40 gram till 2 000 gram under 35 dagar.

Här kan du läsa mer om kycklingarnas verklighet i Sverige.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Historisk framgång när EU-parlamentet gav sitt stöd till medborgarinitiativet End the Cage Age10.6.2021 16:52:20 CEST | Pressmeddelande

Historia skrevs idag när EU-parlamentet röstade om medborgarinitiativet End the Cage Age. Initiativets mål är ett förbud av burhållning av djur inom lantbruket och är ett samarbete mellan Djurens Rätt och 170 andra organisationer. Med sina 1,4 miljoner underskrifter är End the Cage Age det tredje mest framgångsrika medborgarinitiativet någonsin. Går förslaget igenom hela vägen innebär det en historisk förändring för 300 miljoner djur i Europa - årligen.

Ny undersökning: Fler än hälften oroade för smittspridning från storskalig djurhållning2.6.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Majoriteten av svenskarna är oroade för smittspridning från storskalig djurhållning, det visar en ny opinionsundersökning från Novus. Nu har Djurens Rätt, Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation, tagit fram ett åtgärdspaket till regeringen för att förhindra att pandemier som Covid-19 ska uppkomma framöver. Bland annat om en uppmaning att sätta ett slutdatum för att hålla minkar i bur i Sverige.

Djurens Rätt om VD-bytet: “Det är Kronfågels slaktfabrik som måste förändras”31.5.2021 14:11:02 CEST | Pressmeddelande

Efter att skandalen om kycklingar som skållats levande och smutsigt kött på Kronfågels slakteri uppdagades i förra veckan, rapporterades det idag att koncernens VD Leif Bergvall Hansen sparkas. Djurens Rätt vill nu betona att ett byte av chef inte förändrar situationen, utan det är det systematiska felen som gång på gång sker och som drabbar djuren som måste förändras. Takten för slakten måste minska.

Djurens Rätt om skandalen på Kronfågels slakteri: “Lidandet är rutin i djurfabrikerna”27.5.2021 13:40:52 CEST | Pressmeddelande

I veckan släppte Aftonbladet en granskning där det rapporterades om hur kycklingar under lång tid har skållats levande på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm. Detta trots löften om att det skulle upphöra. Djurens Rätt har i flera år arbetat fokuserat med att uppmärksamma kycklingarnas situation i djurfabrikerna, och nu kräver organisationen att Sverige bör nedmontera ett ohållbart livsmedelssystem.

Efter Djurens Rätts insatser - Linas Matkasse slutar med turbokycklingar24.5.2021 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den tredje februari inledde Djurens Rätt en riktad informationssatsning för att få Sveriges största matkasseföretag, Linas Matkasse, att ta mer ansvar för kycklingarnas välfärd. Detta genom att uppmana dem till att börja jobba utifrån European Chicken Commitment. Efter några månaders intensiv konsumentupplysning antar nu Linas Matkasse en ny policy där de slår fast att de kommer att sluta med turbokycklingar i sina matkassar, samt ge fler kycklingar möjlighet till utevistelse.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum