CSN

Kraftig nedgång av antalet elever som får studiebidraget indraget på grund av skolk

Dela

Andelen gymnasieelever som får sitt studiebidrag indraget på grund av skolk minskar från 8,0 procent till 6,4 procent. En förklaring är att fler elever studerat på distans det senaste läsåret.

Under läsåret 2020/2021 fick 22 200 (6,4 procent) av Sveriges cirka 347 000 gymnasieelever studiebidraget indraget på grund av skolk. Motsvarande siffra för de föregående läsåren var 8,0 respektive 8,7 procent.

Årets nivå är den lägsta på tio års tid. Antalet elever som fick studiebidraget indraget på grund av skolk minskade med 5 000 personer jämfört med 2019/2020.
- Förklaringen är distansstudierna som infördes i mitten av mars 2020 som en följd av Coronapandemin. Det har gjort att samlade frånvaron i gymnasieskolan minskat, säger Peter Engberg, analytiker vid CSN.

Kronoberg enda län som ökar
Södermanlands län har högst andel elever som fått studiebidraget indraget på grund av skolk – 8,5 procent. Därefter kommer Stockholms län med 7.6 procent och Skåne län med 7,3 procent.

Lägst andel skolkare har Hallands, Dalarnas och Jämtlands län.
- Skillnaderna mellan länen har planat ut det senaste läsåret. Alla län minskar i statistiken förutom Kronobergs län där det blivit något fler elever med indragna studiebidrag, säger Peter Engberg.

Flen (21,0 procent), Jokkmokk (17,1 procent) och Haninge (14,9 procent) är de kommuner som har högst andel elever med indraget studiebidrag.

65 procent av samtliga skolkare är pojkar, 35 procent är flickor. Yngre elever får mer sällan sitt studiebidrag indraget på grund av skolk. Fristående skolor har en högre ogiltig frånvaro (7,7 procent) jämfört med kommunala skolor (6,0 procent).

Färre till Kronofogden
Andelen elever som får ett återkrav efter att de fått sitt studiebidrag indraget minskade under det gångna läsåret, en nedgång från 45 procent till 38 procent.
- I den här gruppen hamnade 11 procent hos Kronofogden eftersom de inte betalade tillbaka återkraven. Det är en lägre andel jämfört med föregående år, säger Peter Engberg.

Gymnasieskolorna har till uppgift att rapportera in skolk vid fyra timmars upprepad frånvaro under en månads tid till CSN. Gränsen och praxis har varit i stort sett konstant sedan 2012.

Alla siffror - lokala och på riksnivå finns på CSN.se - i CSN:s pressrum

För mer information: Peter Engberg, analytiker CSN, 060-186269, 072-2187212.
Presskontakt: Klas Elfving, pressekreterare CSN, 076-1196551.

Om

CSN
CSN
Norra Tjärngatan 6
851 82 Sundsvall

http://www.csn.se

CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.

 

 

Följ CSN

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CSN

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum