Kraftig ökning av politiska vildar

Dela

Antalet politiska vildar i kommunpolitiken har mer än en fördubblats på fyra år. Det visar Dagens Samhälles kartläggning.


Politiska vildar, det vill säga kommunpolitiker som lämnat det parti som de valdes in för men sitter kvar som obundna, finns i dag i var tredje kommun. När två år återstår av denna mandatperiod har 148 fullmäktigeledamöter konverterat till vildar. Vid samma tidpunkt under förra mandatperioden var antalet 70, visar tidigare DS-undersökningar.

Kommunforskaren David Karlsson vid Göteborgs universitet konstaterar att en kommunpolitik som ”redan är väldigt komplex” blir ännu mer oförutsägbar med ett växande antal vildar.

– Kommunerna blir mer svårstyrda. Och fullmäktiges arbete påverkas, det är där vildarna har sin plattform och
kan ta upp mycket tid, säger han till Dagens Samhälle.

Också de rena politiska avhoppen ökar (när en ledamot helt lämnar sitt uppdrag). Hittills har drygt 1 700  invalda ledamöter (drygt 13 procent) i fullmäktige slutat, enligt statistik från Valmyndigheten. För de flesta av dessa har ersättare kunnat hoppa in.

Det finns totalt 74 helt tomma fullmäktigestolar, där ingen ersättare hittats. Den siffran är dock aningen lägre än för fyra år sedan (då var antalet 77).

Bland de rena avhopparna är SD kraftigt överrepresenterat, om man jämför andelen som hoppat av med  andelen mandat i fullmäktige. Centern är det parti som har minst avhopp.

Dagens Samhälles enkät har besvarats av samtliga 290 kommuner.

Hela artikeln bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum