If Skadeförsäkring

Kraftig stöldvåg av dyrare bilar i Malmö

Dela

Rekordmånga premiumbilar har stulits i Malmö de senaste veckorna. Tjuvarna använder sig av den så kallade relämetoden och kör de dyra bilarna till andra länder, via Öresundsbron. Försäkringsbolaget If informerar och tipsar om hur du undviker att bilen blir stulen

I oktober har hela åtta premiumbilar stulits från Malmötrakten.

– Vi ser en ökning av stölder av premiumbilar i och runt Malmö. Det handlar om påkostade bilar med hög kvalitet av kända bilmärken. Det är internationella brottsnätverk som ligger bakom den största andelen av stölderna, säger Anders Lindstrand, utredningschef på försäkringsbolaget If.

Oxie utanför Malmö är ett område som varit särskilt drabbat. Här stals tre bilar till ett värde av 1,5 miljoner kronor inom loppet av några dagar.

Ligorna använder sig av relämetoden

– Gemensamt för stölderna är att bilarna varit parkerade i anslutning till ägarens bostad. Tjuvarna använder sig av den så kallade relämetoden för att stjäla bilarna, säger Anders Lindstrand.

Relämetoden innebär att man med hjälp av elektroniska verktyg fångar upp signaler från bilens nyckel och skickar dem vidare till en mottagare som står vid bilen. Låssystemet gör att bilen låses upp automatiskt när det identifierar att nyckeln är i närheten. Med hjälp av reläsändare kan tjuvarna fånga upp och förstärka signalen från en nyckel belägen inne i en bostad. Därefter öppnas och startas bilen och tjuvarna kör iväg. Stölden är fullbordad inom någon minut.

– Mitt råd att skydda sig mot dessa stölder är att lägga sin nyckel i så kallad Keybag som isolerar signalen eller parkera bilen i ett garage, säger Anders Lindstrand.

Bilarna körs utomlands

Bilarna körs ut via Öresundsbron, innan ägarna upptäckt att de är stulna, anmälda till och efterlysta av polisen.

Det har anträffats stulna bilar i Danmark, Tyskland och Polen som har analyserats. Analysen kring modus operandi som If har gjort visar att gärningsmännen kör ut med bilarna från Sverige via Öresundsbron, genom Danmark till Jylland och sedan har de passerat gränsövergången till Tyskland via Padborg i Danmark och Flensburg i Tyskland, avståndet från Malmö till Padborg är 34 mil. Den här vägen lämpar sig bra för gärningsmännen då man kan köra bilen hela vägen utan att stänga av motorn på den stulna bilen.

– Det är avgörande för gärningsmännen att bilen körs hela vägen. Om de tvingas stanna går det inte att få igång bilen eftersom det inte finns en signal från bilens nyckel. Väl i Tyskland ligger Europa öppet för dem. Därför måste vi se till att de stoppas innan de lämnar Sveriges gränser. Vi hoppas att polisen prioriterar kontroller av fordon nattetid vid brofästet, säger Anders Lindstrand.

I fler än ett fall har bilägare lyckats dokumentera stölden med övervakningskamera. Men polisen har inte hunnit ta del av materialet. Ingen förundersökning har inletts.

Ifs råd för att undvika bilstölder:

  • Kontrollera att bilen har låsts ordentligt när du lämnar den.
  • Om du bor i villa, installera utebelysning med rörelsesensor.
  • Montera billarm.
  • Använd rattkrycka, vilket försvårar stöld av ratt och airbag.
  • Märk bildelarna med spårbar DNA-märkning, och informera med dekaler på bilen om sådan märkning är gjord. Det kan avskräcka och dessutom binda tjuven till brottet.
  • Montera hjullås om du har dyra fälgar.
  • Lämna inte väskor och värdesaker synligt i bilen.
  • Om du har garage, parkera där nattetid, alternativt bakom stängd grind på uppfarten. Om du parkerar på gatan, stå så öppet och upplyst som möjligt.
  • Förvara bilnyckeln i så kallad Keybag som isolerar signalen (finns att köpa i Ifs säkerhetsbutik) https://www.if-sakerhet.se/bil
  • Ta initiativ till grannsamverkan där du bor. 

Kontakter

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

+46 771-43 00 00

Lugn, vi hjälper dig.

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 6 800 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum