Läkemedelsverket

Kraftigt ökad e-handel med hälsoprodukter inte utan risker

Dela

Svenskarnas e-handel har ökat kraftigt. Bara apotekshandeln har ökat med 100% de senaste fyra åren. Undersökningen E-barometern som publicerades nyligen visar också att det är främst äldre personer som börjat köpa hälsoprodukter online. Det är viktigt att känna till att det finns vissa risker med att köpa läkemedel på nätet.

– E-handel är i grunden något positivt, och vi förstår att det har ökat tillgängligheten för många personer under coronapandemin, säger Susanne Zakrisson, Läkemedelsverket. Men det är viktigt att veta att det finns risker med att köpa från oseriösa aktörer eftersom man kan få hem läkemedel som inte är kontrollerade och godkända. Om man handlar från aktörer som inte är lagliga så vet man inte vad man får. Det går inte heller att se på en medicin om den är äkta.

Allt fler köper mediciner på nätet

E-barometern presenterar svenskarnas e-handel det senaste kvartalet. Det senaste året har apotekshandeln ökat med 16%. De flesta svenska aktörer som säljer läkemedel är godkända apotek eller registrerade försäljningsställen.

– Det finns en EU-gemensam symbol som visar vilka handlare som får sälja läkemedel på internet. Symbolen finns på alla lagliga webbplatser som säljer medicin med leverans inom EU, säger Annika Babra, Läkemedelsverket.

 
För att se det här innehållet från www.lakemedelsverket.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.
EU-symbol för lagliga läkemedelsförsäljare på nätet
 

Webbplatser som säljer mediciner utan tillstånd kan sälja piratkopior, spetsade produkter och produkter som liknar mediciner, utan krav på recept. Försäljarna försöker att se seriösa ut och skriver att de har legitimerade läkare och godkända apotek fast det inte är sant. Stöter man på formuleringar som ”Recept inget krav” eller ”No prescription required” så är det ett varningstecken.

Tre tips till dig som köper läkemedel på nätet

  • Titta efter apoteksloggan – om den finns och är klickbar så är det ett godkänt apotek
  • Marknadsförs medicinen som ett mirakelmedel? Det är ett varningstecken.
  • Rådgör alltid med din läkare om du har behov av en receptbelagd medicin. Köp inte receptbelagda läkemedel på nätet även om du har ett tidigare recept på läkemedlet.

Relaterad information


Köpa medicin på nätet

E-handeln fortsätter att öka med 16 procent under årets andra kvartal

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Fortsatta analyser av mycket sällsynta biverkningar för covid-19-vaccinerna Comirnaty och Spikevax6.10.2021 13:52:24 CEST | Pressmeddelande

Preliminära analyser från svenska och nordiska datakällor bekräftar en ökad förekomst av myokardit hos individer som vaccinerats med Comirnaty eller Spikevax. Dessutom verkar risken för myokardit vara högre efter vaccination med två doser Spikevax än med två doser Comirnaty. Undersökningarna har utförts i nationella befolkningsregister kopplade till nationella vaccinations- och hälsodataregister.

Ny modell föreslås för att fortsatt driva Läkemedelsboken15.9.2021 07:50:42 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterar Läkemedelsverket en utredning om hur en fortsatt förvaltning av Läkemedelsboken skulle kunna ske i Läkemedelsverkets regi. Läkemedelsboken riktar sig till vårdpersonal, apotekspersonal och studenter. Den är, och ska fortsätta vara, en producentobunden kunskapskälla med aktuell information om de vanligaste sjukdomarna, läkemedelsbehandling och relevanta föreskrifter i en svensk klinisk kontext.

Ny kunskap med fler behandlingsalternativ - uppdaterad behandlingsrekommendation för inflammatorisk tarmsjukdom14.9.2021 09:11:52 CEST | Pressmeddelande

Läkemedelsverkets uppdaterade behandlingsrekommendation för inflammatorisk tarmsjukdom omfattar tydligare stöd för optimering av läkemedelsbehandling, nya behandlingsprinciper och belyser mer utförligt säkerhetsaspekter. Exempelvis uppmuntras en helhetssyn i behandlingen där kontinuerligt utvärderade mål utformas tillsammans med patienten.

Välkomnar förslagen till stärkt försörjningsberedskap6.9.2021 12:59:00 CEST | Pressmeddelande

Läkemedelsverket ser positivt på de presenterade förslagen till en stärkt försörjningsberedskap för hälso- och sjukvården men menar samtidigt att förslagen behöver finansieras och att man genomför de i rätt takt och ordning. Myndigheten föreslås bland annat få möjlighet att ta ut en sanktionsavgift av företag som inte rapporterar in restnoteringar i tid, och att Läkemedelsverket ska upprätta och förvalta en samlad nationell lägesbild över tillgång, lokalisering och förbrukning av läkemedel och medicintekniska produkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum