Volkswagen Group Sverige AB

Kraftigt ökat företagsintresse för elbilar

Dela

/Jämfört med 2015 är det nu tre gånger fler företag som säger att minst halva bilparken kommer vara elbilar eller laddhybrider år 2020. /Sex av tio företag säger att de ska ha en fossilfri tjänstebilsflotta senast 2025. /Mer än tre av fyra företag säger att tjänstebilen är viktig för att rekrytera och behålla rätt medarbetare. /Drygt en tredjedel av företagen säger att deras tjänstebilsflotta kommer att växa de närmaste tre åren. /Mindre än en femtedel tror att flottan kommer minska.

Volkswagen Group Sverige, Volkswagen Finans och Din Bil har genomfört undersökning riktad till bilansvariga beslutsfattare i stora och medelstora företag. I årets undersökning har 214 bilansvariga svarat, vilka representerar mer än 50 000 tjänstebilar och bruksbilar.

– Den största förändringen jämfört med 2015 gäller synen på elbilar. Nästan vartannat företag sa då att elbilar inte var deras grej de närmaste åren. Idag handlar det istället om hur många elbilar man ska ha, säger Claes Jerveland, VD Volkswagen Group Sverige.

Ett förvånande resultat är företagens höga ambition att ha en fossilfri fordonsflotta. Mer än hälften av företagen säger att deras tjänstebilar ska vara fossilfria redan 2025, medan politikerna mest pratat om 2030. Vår undersökning visar att det framförallt är de större företagen som vill bli fossilfria.

– Det stora elbilsintresset är glädjande, men det återstår en del att göra. Exempelvis planerar bara hälften av företagen att erbjuda tjänstebilsförarna laddstolpar. Infrastrukturen måste fungera för att alla ska kunna ta steget över till el, säger Claes Jerveland.

Tjänstebilar utgör en stor del av nybilsförsäljningen vilket innebär att tjänstebilsvalet är avgörande för omställningen av Sveriges fordonsflotta.
 
– En stor majoritet av företagen säger att tjänstebilen är viktig för att rekrytera och behålla rätt medarbetare. Vi fick ungefär samma svar 2015, men i år har tjänstebilen blivit ännu viktigare. Det kan vara ett resultat av ökad konkurrens om kompetent personal, men visar också att tjänstebilen är en fungerande och uppskattad lösning på företagens och medarbetarnas transportbehov, säger Claes Jerveland.

Fakta om undersökningen:

Undersökningen är anonym och har utförts och sammanställts av JKL på uppdrag av Volkswagen Group Sverige, DIN BIL Sverige och Volkswagen Finans.

Undersökningen gjordes under december 2017.

214 svar från respondenter som representerar mer än 50 000 företagsbilar.

Motsvarande undersökning gjordes 2015 med 212 svar.
 

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Volkswagen Group Sverige AB
Volkswagen Group Sverige AB
Hantverksvägen 9
151 88 Södertälje

+46 8 553 865 00http://www.volkswagengroup.se

Volkswagen Group Sverige AB är Sveriges största bilimportör och marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT och Porsche. Under 2017 sålde Volkswagen Group Sverige AB och dess märken totalt 103 196 personbilar och hade därmed en marknadsandel på 27,2 procent av den svenska personbilsmarknaden. Dessutom sålde man 16 709 lätta transportbilar vilket är 30,2 procent av transportbilsmarknaden. Volkswagen Group Sverige AB är ett helägt dotterbolag till Europas största biltillverkare Volkswagen AG, som sålde 10,74 miljoner bilar på världsmarknaderna under 2017.

Följ Volkswagen Group Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Group Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum