Region Uppsala

Kraftigt ökat förtroende för hälso- och sjukvården

Dela
Förtroendet för hälso- och sjukvården ökar nu kraftigt i Sverige – och Region Uppsala ligger bättre till än genomsnittet. 73 procent i Uppsala län har stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården (snittet i Sverige är lägre, 69 procent). Förra året var motsvarande siffra i Uppsala län 62 procent (och 60 procent i riket som helhet). Detta är ett av resultaten i Hälso- och sjukvårdsbarometern, som presenteras idag.
Björn-Owe Björk (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet.
Björn-Owe Björk (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet.

Hälso- och sjukvårdsbarometern är en årlig nationell undersökning som visar hur människor lokalt och i Sverige uppfattar hälso- och sjukvården. Den nu aktuella undersökningen genomfördes under september-november 2020 genom en mix av webbenkät och telefonintervjuer. I Uppsala län deltog 2 000 invånare, från 18 år och uppåt.

- Den pågående pandemin har utsatt såväl Sverige som Region Uppsala för mycket stora påfrestningar. Samtidigt har personalen inom både vården och inom de stödjande funktionerna runt vården gjort ett helt fantastiskt arbete. Det är mycket glädjande att se att detta nu resulterar i ett kraftigt ökande förtroende för hälso- och sjukvården. Att andelen invånare som har ett stort eller mycket stort förtroende ökar från 62 till 73 procent är ett fint kvitto på de insatser som har gjorts, säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet.

75 procent av invånarna i Uppsala län har stort eller mycket stort förtroende för Region Uppsalas hantering av coronapandemin, här är snittet i Sverige 73 procent. Även inom kategorier som förtroendet för sjukhusen och förtroendet för vårdcentralerna ligger Region Uppsala bättre till än rikssnittet.

55 procent tycker att väntetiderna till besök och behandling på sjukhus är rimliga, en kraftig ökning mot föregående år då 43 procent ansåg det (rikets snitt i år är 56 procent). 71 procent tycker att väntetiderna till besök på vårdcentral är rimliga (samma som rikets snitt), en kraftig ökning även det mot föregående år då bara 57 procent ansåg det.

83 procent i Uppsala län har ganska eller mycket positiva erfarenheter av att använda 1177 Vårdguidens e-tjänster, vilket är högst i landet (rikets snitt är 79 procent).

- Att så pass många har en positiv uppfattning om vår hälso- och sjukvård är mycket glädjande. Med tanke på den hårda press verksamheten varit i under det senaste året, så visar detta på ett tydligt sätt att vi är på rätt väg, säger Björn-Owe Björk (KD).

Hälso- och sjukvårdsbarometern finns att läsa i sin helhet med samtliga resultat på SKR:s webbplats:

https://skr.se/tjanster/press/nyheter/nyhetsarkiv/fortroendetforvardenokarkraftigt.36988.html

Fakta Hälso- och sjukvårdsbarometern

Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell undersökning som avser att fånga befolkningens attityder till, förtroende för och uppfattning om svensk hälso- och sjukvård.

Datainsamlingen för 2020 års undersökning har genomförts mellan 28 september–27 november. Sammanlagt har 50 854 personer över hela landet svarat på enkäten som genomfördes med mixad datainsamlingsmetod.

Undersökningsföretaget Indikator har genomfört undersökningen på uppdrag av samtliga regioner. Arbetet samordnas av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Kontakter

Björn-Owe Björk (KD), ordförande hälso- och sjukvårdsutskottet: 072 – 217 32 78
Claudio Troncoso Munoz, statistiker, Region Uppsala: 076 – 720 00 88

Bilder

Björn-Owe Björk (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet.
Björn-Owe Björk (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet.
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 19 april19.4.2024 16:20:55 CEST | Nyheter

Förstudie inleds för ny ambulansstation i Gränby En förstudie om att bygga en ny ambulansstation i Gränby ska genomföras. Det beslutade sjukhusstyrelsen. Sjukhusstyrelsen tillstyrker också att fastighets- och servicenämnden beslutar att arbete med detaljplan och markanvisningsavtal genomförs parallellt med förstudien. Beslutet fattas under förutsättning att investeringen i en ny ambulansstation i Gränby finns med i den regionplan och budget för 2025-2027 som regionfullmäktige kommer att besluta om i juni. En ambulansstation i Gränbyområdet väntas kunna korta insatstiderna, både till de östra stadsdelarna av Uppsala och till den omgivande landsbygden. (M), (L), (KD) och (SD) ställde sig bakom att förstudien genomförs men reserverade sig mot den andra beslutspunkten. Årsprognos på minus 962 miljoner kronor för Akademiska Efter mars månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 962 miljoner kronor, samma som föregående månad. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligge

Bredbandsutbyggnaden i Uppsala län fortsätter att öka4.4.2024 14:37:23 CEST | Pressmeddelande

Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning för 2023 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu knappt 94 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med 3 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 93,3 procent.

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 26 mars26.3.2024 16:56:03 CET | Pressmeddelande

Prognos om minus 1,4 miljarder kronor Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till minus 1,4 miljarder kronor, vid februari månads utgång. Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 889 miljoner kronor, vilket är 886 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat. Förklaringen till det negativa resultatet är att inflationen är fortsatt hög, vilket påverkar hälso- och sjukvårdens kostnadsläge och kostnader för pensioner. Motsvarande ökning finns inte i skatteintäkterna och generella statsbidrag. Stora utmaningar inom kompetensförsörjningen med fortsatt höga kostnader för inhyrd personal och effektiviseringsåtgärder inom Akademiska sjukhuset som inte bedöms få full effekt är andra orsaker till den negativa prognosen. Månatlig dialog sker med de förvaltningar som har en negativ prognos och arbete pågår i verksamheterna med att hitta ytterligare besparingsåtgärder. I samband med att regionstyrelse

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye