Uppsala stift

Kräfträddare får miljöpris

Dela

Uppsala stifts miljöpris 2108 går till Bo Andersson med företaget Hebykräftan. Han får priset för att ha räddat svenska flodkräftor i Örsundaån och framgångsrikt odlat dessa i källvatten i Norrgården i Heby.

Foto: Uppsala stift
Foto: Uppsala stift

Prisutdelningen sker den 15 november klockan 12.30, i samband med stiftsfullmäktige som hålls i Stiftets Hus Dragarbrunnsgatan 71 i Uppsala.

Motiveringen för priset lyder: ”Kräftor har funnits i Upplands vattensystem sedan Hedenhös tid. Kräftpesten drabbade kräftorna på 1910-talet och inplanterade signalkräftor, som är permanent smittbärare av pestsvampen, har lett till att de förr så rika kräftfiskena nu är utslagna. Bo Andersson har räddat svenska flodkräftor i Örsundaån och framgångsrikt odlat dessa i källvatten i Norrgården i Heby. Han är självlärd och har lärt andra hur kräftor kan odlas. I bäckar och sjöar i Uppland finns nu kräftor som kommit dit tack vare Bo.”

 

Kontakter

Bilder

Foto: Uppsala stift
Foto: Uppsala stift
Ladda ned bild

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2017-12-31) 789 144 personer varav 62,3 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. I stiftet finns 126 församlingar. 101 av dessa församlingar bildar 27 pastorat medan 25 församlingar är självständiga enheter som inte ingår i ett pastorat.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum