Värmdö Kommun

Kraftsamling för att matcha besöksnäringens kompetensbehov och få värmdöbor i jobb

Dela

Värmdö kommun, Visit Värmdö och Lillsved folkhögskola har tillsammans skapat en arbetsplatsförlagd utbildning, en fast-track till serviceyrket anpassad efter den lokala besöksnäringen och destinationens behov. Utbildningen startar i slutet av augusti 2022.

-          En stor utmaning för besöksnäringen är att hitta personal med rätt kompetens. Jag är otroligt glad att vi i detta samverkansprojekt har landat i en utbildning som tillgodoser den lokala besöksnäringens kompetensbehov, och samtidigt kan erbjuda en attraktiv utbildning för värmdöborna”, säger Marcus Nybom, näringslivschef Värmdö kommun. 

Besöksnäringen är en av de branscher i Värmdö som har flest antal anställda, de sysselsätter cirka 740 helårsanställda. För många är det vägen in på arbetsmarknaden, ofta för ungdomar som får sitt första jobb inom näringen.

-          Även innan pandemin var kompetensbrist inom besöksnäringen en stor utmaning, men nu skriker företagen efter personal. Därför har Visit Värmdö varit med i detta projekt för att hjälpa våra medlemmar att, dels återhämta sig efter krisen, dels säkerställa den långsiktiga kompetensförsörjningen. Detta tror vi också kommer skapa möjligheter för besöksnäringen att förlänga säsongen och utveckla Värmdö som destination. Just nu har vi dialog med våra medlemsföretag vilka som är intresserade att hoppa på tåget, säger Oscar Lindeberg, ordförande Visit Värmdö Ideell förening.

Utbildningen kommer vara 8 veckor på Lillsved folkhögskola, och 25 veckor i arbetsplatsförlagt lärande på plats hos de lokala företagen. Antagningen på 20 elever kommer göras under våren. Utbildningen startar i augusti 2022 och löper ett läsår.

-          Det känns fantastiskt kul att få erbjuda en utbildning som det finns ett så stort behov av. Jag ser fram emot att välkomna de elever som får möjligheten att gå denna utbildning och tillsammans med det lokala näringslivet utbilda eleverna i ett yrke som det finns så stor efterfrågan på. Att eleverna är anställningsbara när högsäsongen drar i gång i juni skapar bra förutsättningar till ett jobb direkt efter avslutad utbildning. Ett plus är också att eleverna kan jobba extra under kvällar, helger och lov, vilket bidrar till att företagen kan minska inhyrda servicetimmar, säger Christina Hjelmar, rektor på Lillsved folkhögskola.

-          Jag har drivit frågan och lobbat för det här i många år. Det är tuffa utmaningar med kompetensförsörjningen för oss inom den säsongsbetonade besöksnäringen och jag är så glad att vi äntligen är i mål. Vi har tillsammans skapat en utbildning som är anpassad efter våra behov som arbetsgivare och som ger eleven arbetsgivarkontakter och garanti om jobb. Projektet fick legitimitet och möjliggjordes genom Kristin Jörnsved på Värmdö kommun som har lyssnat, förstått och drivit på, säger Susanne Blomberg VD Siggesta Gård.

 

Kontakter

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum