Plan International Sverige

Kraftsamling för flickors rättigheter i Stockholm 10-11 oktober

Dela

I samband med internationella flickdagen den 11 oktober arrangerar den globala barnrättsorganisationen Plan International evenemanget "Girls Get Equal Live 2019" i Stockholm. Under två dagar träffas beslutsfattare, företagsledare och unga aktivister från hela världen för att snabba på utvecklingen mot jämställdhet.

– Över hela världen ser vi hur flickor och unga kvinnor leder kampen för de stora ödesfrågorna kring demokrati, klimatförändringar och jämställdhet. Men de behöver allierade.  Nu samlar vi alla goda krafter för att gå från ord till handling, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige.

En av de unga aktivister som kommer till Stockholm är 18-åriga Razan från Sudan, ett land där unga kvinnor gick i täten för den politiska revolutionen i våras.

– Jag utbildar mig till läkare och kämpar mot barnäktenskap, könsstympning och våld mot flickor i mitt land. Tjejer har börjat ifrågasätta de sociala normerna och nu har till och med MeToo-rörelsen kommit till Sudan, säger Razan.

Girls Get Equal Live är ett internationellt inspirationsforum för flickors rättigheter som tidigare år ägt rum i Bryssel och Paris. 2019 är det dags i Stockholm och årets tema handlar om representation - hur flickor och kvinnor representeras i media, reklam och populärkultur likväl som inom politik och näringsliv. Begränsande könsstereotyper och sexism påverkar både flickors syn på sig själva och samhällets syn på vad flickor kan och förväntas göra.  

Torsdag 10 oktober kl 14.00-17.00 på Epicenter, Stockholm
Bland talarna och paneldelatagarna finns bland andra Anna Serner, VD Svenska Filminstitutet, Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet, Amanda Oxell, grundare av Annonsrådet, Åsa Regnér chef för UN Women och Tanja Bruun, marknadschef på The Body Shop i Sverige och Danmark. Under eventet presenteras också resultatet av Plan Internationals och Geena Davis Institutes nya rapport om hur flickor och kvinnor porträtteras i media, reklam och film.

Fredag den 11 oktober kl 13.00 – 19.00 på Fryshuset, Stockholm.
På internationella flickdagen fylls Fryshuset av ungdomar, aktivister, organisationer och företag för att inspirera och mobilisera kring utmaningarna för att uppnå jämställdhet. Öppningstal av jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, brandtal av Linnéa Claeson, liveframträdanden med Imenella och Kadiatou, samtal om stereotyper med Locker Room Talk, Aftonbladet och Flickaplattformen och inspiration med tjejaktivister från Malawi, Senegal, Sudan, Tyskland, Bangladesh och Sverige.

Båda evenemangen är kostnadsfria.

Föranmälan och mer information om programmet på Epicenter den 10 oktober: http://plansverige.carmamail.com/mail/OBS/605y0002019cXgBoaDg-369561308

Mer information om programmet på Fryshuset den 11 oktober:
https://plansverige.org/girls-get-equal-live/

Mer om flickors situation i världen: 
https://plansverige.org/agenda-for-flickor/

Nyckelord

Kontakter

Sofia Klemming Nordenskiöld
Pressansvarig
Tel: 0768-60 55 60
E-post: sofia.nordenskiold@plansverige.org

Bilder

Om

Plan International Sverige
Plan International Sverige
Box 92150
120 08 Stockholm

08-58 77 55 00https://plansverige.org/

Plan International kämpar för en rättvis värld som stärker barns rättigheter och flickors lika villkor. Vi är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 70 länder. Plan International är politiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår ifrån FN:s barnkonvention.

Följ Plan International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plan International Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum