Håll Sverige Rent

Krafttag för att minska skräpet på västkusten

Dela

Nu tas ett rejält krafttag för att minska skräpet på västkusten. I ett stort EU-projekt med 34 partners i tre olika länder ska metoder både för att städa upp befintligt skräp och för att minska tillkomsten av nytt skräp tas fram. Projektet Ren Kustlinje löper fram till 2018.

– Vi hoppas att vi tillsammans ska hitta effektiva och nya smarta metoder för att ta hand om skräpet och för att minska den marina nedskräpningen på global nivå. Att EU:s regionala program stödjer projektet visar också tyngden i frågan, säger Johanna Ragnartz på Håll Sverige Rent.

En fotbollsplan med meterhöga drivor av skräp. Så mycket skräp, mellan 4000 och 8000 kubikmeter, flyter i land varje år i land på den svenska västkusten. Skräpet har länge varit ett stort problem för västkustkommunerna, som deltar i projektet tillsammans med kustkommuner från Norge och Danmark och en rad andra aktörer, bland annat Håll Sverige Rent och Göteborgs Universitet.

Förutom att hitta kostnadseffektiva metoder för att ta hand om skräpet som spolas upp på land ska forskning kring källor för marint avfall och kring hur mikroplast transporteras i vatten, på botten och på stränder bedrivas.

– Att hitta gemensamma globala lösningar är helt avgörande för att komma vidare i kampen mot den marina nedskräpningen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Ren Kustlinje som ska pågå i fram till 2018 är stöttat av EU-programmet Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerack. Sotenäs kommun är projektledare för hela projektet.

För mer information:
Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, telefon 076-941 01 89
Helena Bredin, projektledare Sotenäs kommun, telefon 0721–47 09 47
Petra Holgersson, pressansvarig Håll Sverige Rent, telefon 072-565 44 05

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum