Linköpings kommun

Krav på vaccinationsbevis för praktikanter

Dela

Med anledning av den pågående coronapandemin kan praktikanter som har nära kontakt med medborgare, brukare, boende och elever avkrävas vaccinationsbevis. Det gäller från den 17 januari och för nya praktikanter.

Bakgrunden till beslutet är att kommunen vill säkerställa att de som träffar praktikanterna vet att de är vaccinerade.

– Vår ambition för kommunens verksamheter är att alla ska känna sig trygga när de kommer till oss och slippa vara oroliga. Vi har också ett ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö. Att införa vaccinationsbevis för praktikanter inom verksamheten innebär att vi får bättre möjlighet att riskbedöma och vidta åtgärder så att våra medarbetare och andra personer inte utsätts för covid-19-smitta, säger kommunalråd Denisé Cassel (KD).

Riskbedömning

Kommunens förvaltningar som har praktikanter ska göra en riskbedömning för att komma fram till vilka typer av arbetsplatser som ska omfattas. Därefter fattas beslut av förvaltningschefen om var vaccinationsbevis krävs.

– Det här innebär alltså att det är upp till varje förvaltning att göra en egen bedömning. Mitt beslut som kommundirektör handlar om att göra det möjligt att kräva vaccinationsbevis, säger Paul Håkansson, kommundirektör.

Beslutet är taget av kommundirektören och gäller alla nya praktikanter som genomför någon form av praktik, arbetsmarknadsinsats eller arbetsmarknadsanställningar på en kommunal arbetsplats. 

Förvaltningen ska även ta hänsyn till arbetsmiljölagen, speciellt när det gäller praktik för minderåriga.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
582 23 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Pressinbjudan: Kommunens nya trygghetskameror ska bidra till ökad trygghet och fler uppklarade brott11.8.2022 10:34:05 CEST | Pressinbjudan

I Linköping finns ett stort behov av att öka tryggheten bland kommunens invånare och besökare. Polismyndigheten har sedan länge utlovat ökad kamerabevakning men har samtidigt inte tilldelats resurser för att uppfylla löftet. Därför har Allians för Linköping beslutat att avsätta medel för installation av kommunala trygghetskameror på utsatta och otrygga platser. Dessa kameror ska nu monteras upp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum