RF/SISU

Kräver förändrad lagstiftning mot matchfixning

Dela

Spelinspektionens förslag till begränsningar räcker inte för att motverka matchfixning. Riksidrottsförbundet kräver att socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi agerar om förslaget blir verklighet.

Spelinspektionen ska under våren besluta om vilka spelobjekt som ska vara tillåtna på den svenska spelmarknaden. Det förslag som nu är på remiss föreslår endast att spel på regelbrott, som varningar och utvisningar ska förbjudas. Det innehåller inget förbud mot spel på låga divisioner, idag erbjuds spel på fotboll ner till division 5, eller delmoment som hörnor i fotboll eller serveess i tennis.

– Förbud mot gula och röda kort är bra, men det räcker inte på långa vägar. Om Spelinspektionen inte vill gå längre krävs att Ardalan Shekarabi ändrar lag eller förordning så att myndigheten måst ändra sig, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet.

Forskning och internationella erfarenheter visar är det är enklare att manipulera spel på enskilda händelser som hörnor och matcher i lägre divisioner. 2019 var ett rekordår i antalet misstänkta matcher inom svensk fotboll. De flesta misstankarna riktas mot just lägre divisioner och delmoment.

– Vi kan inte acceptera att Spelinspektionen sätter utländska spelbolags intressen före att motverka matchfixning som tillsammans med doping är det största hotet mot idrotten, säger Björn Eriksson.

Förslaget till föreskrifter som nu är på remiss ska beslutas under våren av Spelinspektionen.

Läs Spelinspektionens förslag till föreskrifter

Läs Riksidrottsförbundet remissvar

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum