Stockholms stad

Kreativ verkstad och olika språk skapar liv i nyrenoverat bibliotek

Dela

På måndag 1 mars öppnar Kungsholmens bibliotek och Internationella biblioteket efter en tids renovering. Det blir nya lokaler med filmrum, scenrum och en ateljé med möjlighet att spela in poddar.

Internationella biblioteket  öppnar igen 1 mars
Internationella biblioteket öppnar igen 1 mars

–Nu öppnar vi Nordens största mångspråksbibliotek med 100 000 medier, 1000 kvadratmeter och över 100 språk. Det finns möjlighet till eget skapande i ateljé, filmrum och poddstudio. Med ett stort programutbud av debatt, författarsamtal, språkcaféer och sagostunder på flera språk kommer nya ”Kung-IB” att bli ett fantastiskt bidrag till Stockholms kulturscen och en riktig pärla bland våra folkbibliotek, säger kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo.

Biblioteket kommer med sitt särskilda uppdrag inom mångspråk och integration liksom tidigare ha ett särskilt fokus på att tillhandahålla ett rikt utbud av medier på olika språk och vara en mötesplats för språk- och litteraturintresserade.

–Verksamheten ska spegla Stockholms språkliga och kulturella mångfald samt skapa lust och förutsättningar för att läsa, skriva, lära och kritiskt granska. Fokus ligger på kreativt skapande, program och dialog, säger bibliotekschefen Annika Malmborg.

Exempel på programaktiviteter är sagostunder på olika språk, att jobba med olika teman och kulturella högtider, språkcaféer, och bokcirkel för nyanlända. Digitala första hjälpen och aktiviteter som syftar till att öka förståelsen för det svenska samhället.

Biblioteket kommer även erbjuda både digitala och fysiska författarträffar, läsecirklar och andra litterära program och evenemang. Här kommer man kunna finna ett högkvalitativt svenskt och flerspråkigt litterärt utbud samt en traditionell biblioteksservice som advokatjour, läxläsning, bokcirklar, utskriftsmöjligheter, lånedator samt studieplatser.

Biblioteket har en strategisk placering i staden för tunnelbanans blå och gröna linje, liksom bussar från olika håll.

–Kungsholmens bibliotek och Internationella biblioteket ska kännas välkomnade och relevant för stockholmare från olika delar av staden, säger Annika Malmborg.

Stort invigningskalas med roliga programpunkter i en hel vecka. Med allt i från stafettläsning på olika språk och kinesisk boklunch till teater från Unga Klara och pysselpåsar med superhjältetema.

Se bibliotekets hemsida för detaljerat program: www.biblioteket.stockholm.se www.instagram.com/kungsholmensbibliotek_ib/ www.facebook.com/kungsholmens.bibliotek.ib

Fakta biblioteket:

-          Biblioteket har en publik yta på 1000 kvadratmeter.

-          Total finns cirka 100 000 medier vilket inkluderar böcker, filmer, tidskrifter och cd-skivor

-          Av dessa är 72 000 medier på andra språk än svenska.

-          På vuxenavdelningen finns 88 språk och på barnavdelningen 104 språk.

-          Renoveringen har kostat strax över 1 miljon och utöver det så läggs också kostnader för hyresgästanpassning på hyran (hissrenovering, renovering av golv, utbyte av säkerhetsdörrar, sanering av asbest, nedtagning av väggar mm)

Presskontakt: Carolina Ekéus Kulturförvaltningen 076-123 18 80

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Internationella biblioteket  öppnar igen 1 mars
Internationella biblioteket öppnar igen 1 mars
Ladda ned bild
Kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) och bibliotekschef Annika Malmborg
Kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) och bibliotekschef Annika Malmborg
Ladda ned bild
Fokus på barn och unga i nyöppnat bibliotek
Fokus på barn och unga i nyöppnat bibliotek
Ladda ned bild
Kungsholmen bibliotek och Internationella biblioteket
Kungsholmen bibliotek och Internationella biblioteket
Ladda ned bild
1 mars öppnar Kungsholmens bibliotek  Internationella biblioteket
1 mars öppnar Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket
Ladda ned bild
I biblioteket kan barn och unga spela in poddar
I biblioteket kan barn och unga spela in poddar
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum