Konkurrensverket

Kriminalvården gjorde felaktig upphandling av provstickor

Dela

Kriminalvården bröt mot upphandlingsreglerna när myndigheten köpte in urinprovstickor. Konkurrensverket yrkar nu att Kriminalvården ska betala 230 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

Kriminalvården har sedan 1990-talet använt urinprovstickor för att kontrollera om det förekommer narkotika i urin. Myndigheten saknar en gemensam policy för när provstickor ska användas och de delar av verksamheten som har ansett sig vara i behov av provstickor har gjort inköp på egen hand, direkt till sin verksamhet.

I början av 2019 uppmärksammade Kriminalvårdens inköpsenhet att provstickorna hade direktupphandlats och i mars 2020 fattade Kriminalvården beslut om att genomföra en central upphandling av testmateriel. Någon central upphandling har ännu inte annonserats och verksamheten har fortsatt att direktupphandla provstickor även under 2020.

Konkurrensverkets ansökan om upphandlingsskadeavgift riktar sig mot en beställning av urinprovstickor som genomfördes i december 2019. Avtalets värde uppgår till drygt 2,9 miljoner kronor. Enligt Konkurrensverket är beställningen en otillåten direktupphandling.

– Otillåtna direktupphandlingar sätter konkurrensen ur spel och riskerar därmed att medföra dyrare inköp. Det är viktigt att inte låta interna diskussioner om ett inköps upplägg stå i vägen för en korrekt genomförd upphandling, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Linköping och yrkar att Kriminalvården döms att betala 230 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 076-542 15 92, marie.stromberglindvall@kkv.se
Anna Görgård, processråd, 08-700 16 67, anna@gorgard@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Svensk Mäklarstatistik ska fortsätta leverera data om bostadsmarknaden1.7.2021 17:19:07 CEST | Pressmeddelande

Konkurrensverket ålägger tillfälligt Svensk Mäklarstatistik att fortsätta leverera data om bostadsaffärer i Sverige till företaget Valueguard Index Sweden, inklusive rätten för företaget att publicera egen statistik baserad på dessa data. Beslutet gäller fram till dess att Konkurrensverket har avgjort om Svensk Mäklarstatistiks leveransvägran är ett brott mot konkurrenslagen, eller fattat annat beslut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum