Brå

Kriminologiforskare från hela världen samlas på The Stockholm Criminology Symposium

Dela
Idag, 13 juni, startar en av världens främsta kriminologikonferenser – The Stockholm Criminology Symposium på Norra latin i Stockholm. I samband med konferensen delas även The Stockholm Prize in Criminology ut av H.M. Drottning Silvia.

Symposiet är en internationell konferens på det kriminalpolitiska området som arrangeras av Brå, på uppdrag av Justitiedepartementet. Cirka 400 forskare, praktiker och beslutsfattare från många länder samlas för att ta del av det senaste inom kriminologisk forskning.

Årets symposium har två huvudteman, dels studier om Understanding the mechanisms that cause crime and promote desistance from crime, dels ett bredare fält inom brottsforskningen och kriminalpolitiken. Bland programpunkterna finns bland annat föreläsningar om skolskjutningar, narkotikamarknader och gängkriminalitet.

The Stockholm Prize in Criminology 2021 samt 2022

The Stockholm Prize in Criminology är världens största och mest prestigefyllda pris inom området kriminologi. Priset har delats ut sedan 2006 och går till den, eller dem, som gjort framstående prestationer inom kriminologisk forskning eller som praktiskt tillämpat sådan för att minska brottsligheten och främja de mänskliga rättigheterna. Prissumman är årligen en miljon kronor.

2021 års pris tilldelas professor Elijah Anderson, Yale University, USA för sin forskning om mekanismer bakom våldet i socialt, ekonomiskt och etniskt segregerade områden.

2022 års pris går till professor emeritus Francis T. Cullen, University of Cincinnati’s School of Criminal Justice, USA, samt professor emeritus Peggy C. Giordano, Bowling Green State University, USA,  för sin forskning om adekvat behandling under och efter fängelsetiden, för att minska risken för återfall i brott.

Priset delas ut av H.M. Drottning Silvia i Stockholms stadshus på kvällen den 14 juni.

Tid: måndag 13 juni–onsdag 15 juni, start kl 9.00 varje dag.

Plats: City Conference Center, Norra Latin, Drottninggatan 71 B, Stockholm

Mer information finns på www.criminologysymposium.com

För mer information:

Sara Jilmstad, projektledare Brå: 08-527 58 489, sara.jilmstad@bra.se

Brås presstjänst: 072-99 58 500; press@bra.se

Om

Brå
Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Mer kompetens behövs för att klara upp dödligt våld i kriminell miljö7.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Många åtgärder görs i utredningar av dödligt våld i kriminella miljöer, men det behövs fler utredare med kompetens och erfarenhet att utreda den typen av grova våldsbrott. För att effektivisera utredningsarbetet och öka uppklaringen, behöver det interna samarbetet också utvecklas, särskilt i förhållande till Nationellt forensiskt centrum, NFC. Det visar en ny studie från Brå.

Polisen har växt mer centralt än lokalt16.2.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Polismyndigheten kommer att kunna nå målet om 10 000 fler polisanställda till slutet av 2024, men inte med bibehållen fördelning mellan antalet poliser och civilanställda. Utsatta områden har prioriterats i enlighet med regeringens direktiv, dock har den lokala nivån överlag inte tillförts resurser i den utsträckning som var tänkt. Verksamheter på central nivå har ökat mer än lokalpolisområdena. Det visar en ny Brå-rapport om polisens resursfördelning och tillväxt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum