Stockholms stad

Krisledningsnämnden Stockholms stad – beslut fattade den 19 mars

Dela

Med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19 har finansborgarrådet, efter dialog med socialborgarrådet, idag sammankallat Stockholms stads krisledningsnämnd som fattat två beslut. Besluten gäller tillsvidare och fram tills annat beslut fattas.

Besöksstopp vid LSS-boenden

Stadsdelsdirektörerna ges mandat att i samråd med LSS-hälsan fatta beslut om besöksstopp vid LSS-boenden där det bor en hög andel personer som tillhör riskgrupper för smittspridning.

Krav på läkarintyg vid försörjningsstöd avskaffas 

Från och med den 19 mars behöver personer som har försörjningsstöd under sjuklöneperiod inte inkomma med läkarintyg till socialtjänsten.

Om besluten

Besöksstopp

För att skydda personer inom riskgrupper från smittspridning finns nu möjlighet för stadsdelsdirektörer att fatta beslut om besöksstopp efter samråd med LSS-hälsan.

Konstruktionen med möjlighet till besöksstopp är vald eftersom det ser mycket olika ut mellan olika LSS-boenden i vilken utsträckning det finns boende som är i riskgrupp. Verksamhetsspecifika bedömningar behöver därför göras.

Införs besöksstopp vid ett LSS-boende kommer boende och anhöriga att kontaktas. Undantag från besöksstopp kan självklart göras i extraordinära situationer.

Personalen vid ett LSS-boende med besöksstopp kommer att göra allt för att underlätta kommunikationen mellan boende och deras anhöriga.

I nuläget finns inget besöksstopp utfärdat vid ett LSS-boende. Krisledningsnämndens beslut är proaktivt för att skapa verktyg för LSS-verksamheten att vid behov verka för minskad smittspridning.

Krav på läkarintyg avskaffas 

Från och med den 19 mars behöver personer som har försörjningsstöd under sjuklöneperiod inte inkomma med läkarintyg till socialtjänsten.

Beslutet medverkar till att begränsa smittspridning och till att avlasta sjuk- och hälsovården i stockholmsregionen.

Om krisledningsnämnden

Krisledningsnämnden utgörs av borgarråden och dess huvuduppgifter är att fatta strategiska beslut vid extraordinära händelser. Krisledningsnämnden har möjlighet att ta över hela eller delar av andra nämnders ansvarsområden för att kunna omfördela resurser och effektivisera hanteringen.

Nyckelord

Kontakter

För finansborgarrådet, Edward Tovi, 076-122 92 02
För socialborgarrådet, Linn Friman, 076-122 98 75

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum