Upplands Väsby kommun

Kristina Lugn hedras med minnesplakett i Väsby

Dela

Författaren och Svenska Akademiledamoten Kristina Lugn bodde under en tid i Upplands Väsby och arbetade som skolbibliotekarie på Ekeboskolan. Nu hedras hon med en minnesplakett i Smedby.

Allting började med ett medborgarförslag. En Väsbybo föreslog att kommunen uppmärksammar Kristina Lugns författarskap och koppling till Väsby genom en minnesplakett. På tisdagskvällen tog kultur- och fritidsnämnden beslut om att upprätta en minnesplakett till minne av Kristina Lugn vid Sverigefinska skolans fasad i Smedby.

– Jag är glad över att vi får möjlighet att lyfta en så stark kvinnlig profil för kulturen och med koppling till vår ort. Placeringen av minnesplaketten gör att vi också höjer Smedbyområdet och ökar medborgares kännedom om lokalhistorien, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).

Kultur- och fritidsnämnden undersökte olika alternativ till placeringar. Bland annat diskuterades möjligheten att placera en fristående skylt vid Smedby torg, samt en plakett vid Ardennergatan i Smedby där Kristina Lugn bodde.

Valet föll till slut på nuvarande Sverigefinska skolans fastighet. Kristina Lugn arbetade nämligen där som skolbibliotekarie då hon bodde i Upplands Väsby. Skolan hette på den tiden Ekeboskolan. Nu kommer minnesplaketten att monteras på Sverigefinska skolans fasad.

– Nu får både elever och boende i närområdet ökad kännedom om Kristina Lugns författarskap och koppling till Upplands Väsby. Det är också roligt att beslutet har sitt ursprung i ett förslag från en medborgare. Nu blir ännu ett medborgarförslag verklighet, säger kultur- och fritidschef Maria Röstberg.

Kontakter

Andrea Möllerberg (VB)Ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Tel:070-873 21 22

Bilder

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 47 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum