Åre 2019

Kristoffersen går för pallen i Åre

Dela

Henrik Kristoffersen är en av guldfavoriterna i herrarnas slalom under alpina VM i Åre. Med bara 24 år under kragen har hans snabba fötter redan gett honom 45 världscuppallar. Men han saknar VM-medaljer och målsättningen inför alpina VM i Åre är solklar.

Henrik Kristoffersen under alpina världscupfinalen i Åre 2018. Foto: Alain Grosclaude/Zoom Agency (får ej laddas ner)
Henrik Kristoffersen under alpina världscupfinalen i Åre 2018. Foto: Alain Grosclaude/Zoom Agency (får ej laddas ner)

1994 föddes en blivande slalomkanon i norska Lörenskog inte långt från Oslo. Henrik Kristoffersen gjorde rent hus i fyra raka juniorvärldsmästerskap och har efter att han gått över till elitnivå fortsatt i samma fotspår. Hittills har det blivit 45 pallplatser i alpina världscupen i slalom och storslalom varav 16 vinster. 

På OS i Sotji 2014 tog han ett brons i slalom och fyra år senare blev det silver i storslalom i Pyeongchang som dessvärre följdes upp av en snöplig urkörning i slalomen. Men han saknar individuella VM-medaljer och kommer garanterat att gå för revansch (och guld) i Åre.

– När man åka samtliga slalom och storslalomåk det senaste året och bara missat pallen tre gånger, om man räknar OS, tycker jag att målet är att stå på pallen och ta en medalj eller två, säger Kristoffersen.

I Levi var han tvåa efter Marcel Hirscher och har visat minst sagt god form på träning under försäsongen. Hirscher är det största hotet mot att Kristoffersen plockar guldet i herrarnas slalom på alpina VM i Åre men även André Myhrer, som slog honom i OS-slalomen, utgör en av medaljfavoriterna.

Åre är väl känt för norrmannen. Han har åkt där mycket och känner backarna, han gillar när det är brant och därför passar det honom bra. Men han tror inte att det finns någon särskild taktik som gäller enbart för Åre. 

– Jag har åkt i Åre sedan före jag började åka i världscupen. Men jag tror inte det finns någon hemlighet bakom hur man åker bra där. De bästa åkarna kommer vara bäst oavsett var man åker.

Har du någon särskild favoritdel i backarna i Åre?

– Jag gillar Stövelbranten för den är brant och de värsta branterna inne i Stöveln är inte så farliga.

Fakta Henrik Kristoffersen

Född: 2 juli 1994 i Lörenskog, Akershus kommun

Debut i världscupen: 2012 i Kranjska Gora, Slovenien.

Bakgrund: Fick sina första skidor 1999 och började träna slalom som sexåring. Introducerades till skidåkningen av pappa Lars, tidigare proffsåkare.

Sotji-OS: när han tog bronset i Rosa Khutor som 19-åring blev han den yngsta manliga OS-medaljören i alpin skidåkning genom tiderna. 

Nyckelord

Bilder

Henrik Kristoffersen under alpina världscupfinalen i Åre 2018. Foto: Alain Grosclaude/Zoom Agency (får ej laddas ner)
Henrik Kristoffersen under alpina världscupfinalen i Åre 2018. Foto: Alain Grosclaude/Zoom Agency (får ej laddas ner)
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Shiffrin siktar mot att försvara titeln - Hansdotter vill upprepa OS-succén16.2.2019 08:00:00Nyheter

Efter två intensiva veckor med tävlingar går vi in i avslutningshelgen med den disciplin som har det högsta tempot och de snabbaste och kortaste svängarna – det är dags för slalom! Damerna är först ut på lördagen och herrarna stänger alpina VM i Åre på söndagen. Shiffrin som stått högst upp på slalompallen sex av sju gånger i världscupen under säsongen är givetvis en storfavorit. Men utmanarna är många och de är rejält hungriga på seger.

Hur man designar en tävlingsbacke för världsmästare15.2.2019 14:30:00Nyheter

Schweiziska skidlegendaren Bernhard Russi är en upptagen man. Den olympiske mästaren från Sapporo-OS 1972 har många strängar på sin lyra. Han är respekterad expertkommentator i TV, framgångsrik affärsman och ambassadör för organisationer som Right to Play. 2010 utsågs han dessutom till ordförande i FIS Alpine Executive Board och Alpine Committee. Förhoppningsvis lyckas han även klämma in några skiddagar per säsong.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum