Sveriges Arkitekter

Kritikerpriset 2021 går till journalist Annica Kvint

Dela

Annica Kvint mottog den 7 april Sveriges Arkitekters Kritikerpris på Arkitekturgalan. Juryn lyfter hennes förmåga att förmedla arkitektur till en bred publik med ett direkt och distinkt tilltal.

Journalist Annica Kvint vinner Sveriges Arkitekters Kritikerpris. Foto: Sören Andersson
Journalist Annica Kvint vinner Sveriges Arkitekters Kritikerpris. Foto: Sören Andersson

Annica Kvint är journalist och författare med lång erfarenhet av arkitekturjournalistik. I dag är Annica redaktör på tidskriften Arkitektur samt skriver regelbundet som arkitektur- och designkritiker i Dagens Nyheter. Hon har tidigare även varit chefredaktör för tidskriften Form.

– Annica Kvint har en unik position som arkitekturjournalist på Sveriges största morgontidning. I en tid av polarisering och intolerans står hon upp för folkbildning och kritiskt granskande och blir med sina skarpa texter en omistlig länk mellan profession och allmänhet, säger Per Bornstein, juryns ordförande tillsammans med Ana Betancour.

Juryns motivering lyder:

”Annica Kvint är en sedan många år välbekant arkitekturkritiker och journalist, vars texter vi har haft nöjet och privilegiet att ta del av i såväl svensk dagspress och tidskrifter som böcker. Kunnigt och med stor insikt förmedlar hon, med en unik och klar röst, angelägna ämnen och lyfter aktualiteter inom arkitektur och stadsplanering till en mycket bred publik.


Annica Kvints engagemang och texter i dagspressen uppmärksammar kritiska frågor om stadens och den byggda miljöns utveckling, och belyser arkitekturens betydelse för människa och samhälle. I ett sakligt, informerande och resonerande tonläge behandlar hon ämnen från bostadspolitik till arkitekturestetik och hållbarhet.


Att Annicas röst tar och ges plats i dagspressen är av stor demokratisk betydelse i en tid när vi mer än någonsin behöver en kunnig och inkluderande diskussion om hållbara villkor för hur vi lever och bor. Med djup sakkunskap och stor förmåga bidrar hon med sin journalistik till en fördjupad debatt och möjlighet till ett ökat kunskapsläge i angelägna frågor för såväl branschen som för en bredare allmänhet. Genom ett direkt och distinkt tilltal förklarar och tillgängliggör hon angelägna och komplexa frågor för gemene man på ett initierat sätt.”

Juryn har 2021 bestått av arkitekt SAR/MSA Per Bornstein, egen verksamhet, arkitekt SAR/MSA Ana Betancour, professor i arkitektur vid Umeå universitet, Pernilla Glaser, dramatiker och skribent samt Kerstin Brunnberg, journalist.

Kontaktuppgifter till Annica Kvint: mejl annica.kvint@gmail.com tel 070-791 06 21.

Fotona är fria för redaktionell användning, med angivande av fotografens namn.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Journalist Annica Kvint vinner Sveriges Arkitekters Kritikerpris. Foto: Sören Andersson
Journalist Annica Kvint vinner Sveriges Arkitekters Kritikerpris. Foto: Sören Andersson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter
Storgatan 41, Box 5027
102 41 Stockholm

Växel 08-505 577 00http://www.arkitekt.se

Sveriges Arkitekter är fack- och branschorganisationen för alla Sveriges arkitekter och arkitektstudenter. Vi organiserar omkring 90 procent av den samlade arkitektkåren och är därigenom en stark röst för yrket. Vi arbetar på uppdrag av medlemmarna för att arkitekter ska ha en bred och ledande roll, goda förutsättningar för att verka och bra arbetsvillkor – för en bättre arkitektur. Vår vision är arkitektur som möter samtida och framtida behov – väl gestaltad, ändamålsenlig, hänsynstagande och hållbar.

Följ Sveriges Arkitekter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter

Arkitekturpris går till bok om Stockholmsbostäder13.4.2022 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Stockholms Arkitektförening har delat ut priset Guldrummet för två år. 2021 års pris går till arkitektkontoret Secretary för 14 495 lägenheter/en bok om bostadsbristens bostäder. 2022 års pris går till Studio Abirascid Hemlin för arbetet med arkitekturmodellbyggen och ritningar. Secretarys bok visar fram alla flerbostadshus som fick bygglov år 2017 i det snabbt växande Stockholm. – Den är ett kärleksbrev till Stockholm, säger Karin Matz från Secretary.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum